Rusija: Nove jedinice kao štit od NATO-a

Moskva je poduzela niz mjera u cilju osujećivanja jačanja snaga NATO-a blizu ruske granice (EPA)

Tri nove jedinice osnovane su na zapadu i jugu Rusije kako bi se “osujetilo jačanje snaga NATO-a”, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Ministarstvo odbrane poduzelo je niz mjera u cilju osujećivanja jačanja snaga NATO-a u blizini ruske granice”, rekao je Šojgu.

“Do kraja godine formirat će se dvije nove jedinice u zapadnoj vojnoj regiji i još jedna u južnoj vojnoj regiji”, dodao je.

Incidenti su se nedavno nizali u Baltičkom moru, gdje su se ruski avioni približili američkim vojnim brodovima ili avionima u nekoliko navrata, prenosi Hina.

U utorak, kad je Estonija optužila ruske avione da redovito krše njezin zračni prostor, NATO je kazao da neće oklijevati “zaštititi svoje saveznike” u slučaju ruske “agresije”.

Upozorenje NATO-u

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je krajem aprila upozorio da će Rusija preduzeti nove vojne mjere na sjevernim teritorijama, ako se Švedska priključi NATO-u.

Švedska, članica Evropske unije, nije članica NATO-a te održava status vojne neutralnosti, koji je imala i tokom Drugog svjetskog rata.

U intervjuu za švedski list Dagens Nyheter Lavrov je rekao:

“Ako Švedska odluči da se priključi NATO-u, nećemo misliti da nas Šveđani žele napasti. Međutim, uzimajući u obzir da bi švedska vojna infrastruktura u takvom scenariju slušala komande NATO-a, onda naravno da bismo bili primorani da preduzmemo relevantne tehničke, vojne mjere na našim sjevernim teritorijama, jer će s druge strane granice biti vojni i politički blok koji Rusiju smatra prijetnjom i želi da nas suzbije po svaku cijenu.”

Upitan da pojasni kakve bi mjere Rusija preduzela u tom slučaju, Lavrov je kazao da će o tome odlučivati vojni zvaničnici.

Izvor: Agencije