Komandant NATO-a: Jačanje ka Istoku

Scaparrotti se s Gerasimovim sastao prvi put nakon 2013. godine (EPA)

Američki general Curtis Scaparrotti preuzeo je dužnost vrhovnog komandanta jedinica NATO-a u Evropi i obavezao se nastaviti vojno jačanje na evropskom istoku, koje je Savez pokrenuo suočen s Rusijom.

General Scaparrotti, koji je do sada vodio američke jedinice u Južnoj Koreji, preuzeo je funkcije tokom svečanosti u Glavnom vojnom štabu NATO-a u Monsu u Belgiji.

On nasljeđuje generala Philipa Breedlovea.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su ruske akcije u Ukrajini promijenile sigurnosnu klimu i NATO na to odgovara, čime je objasnio misiju koja će biti povjerena generalu Scaparrottiju, vrhovnom komandantu 62.000 američkih vojnika u Evropi, kao i 20.000 vojnika drugih državljanstava u NATO-ovim misijama u svijetu.

Moguća isporuka oružja Kijevu

“Suočavamo se i s nestabilnosti u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, koje su dovele do masovnih migracija i tragedija. NATO izvršava svoju ulogu i šalje brodove u Egejsko more u borbu protiv krijumčara ljudima”, podsjetio je Stoltenberg.

General Scaparrotti (60) je rekao da se Savez i dalje prilagođava, suočen s osnovnim promjenama sigurnosnog okoliša, i obećao je nastaviti jačati planove svojih prethodnika.

“Rusija je jako aktivna na istoku Ukrajine i ne vidim nikakav znak promjene”, naglasio je i dodao da proučava mogućnost isporuke oružja Ukrajini, koje Kijev dugo traži, ali saveznici su im do sada isporučili samo nesmrtonosnu opremu.

Izvor: Agencije