Rusija ljutito negira krivicu za udare u Idlibu

Rusija je ljutito negirala da su borbeni avioni te zemlje izveli zračne udare tokom noći na grad Idlib, koji pod kontrolom drže pobunjenici. Sirijski opservatorij za ljudska prava je objavio da je u tom napadu ubijeno 23 ljudi.

Najmanje 23 osobe su poginule u ruskim zračnim udarima tokom noći u sirijskom gradu Idlibu, koji pod kontrolom drže pobunjenici, saopćio je danas Opservatorij za ljudska prava.”Ruski napadi nisu izveli nikakve borbene misije, pogotovo zračne udare, u provinciji Idlib”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ta organizacija sa sjedištem u Londonu navodi da su to najžešći zračni udari od kada je u februaru dogovoren prekid vatre, prenosi Reuters.

Opservatorij navodi da su zračni udari bili usmjereni na više pozicija u Idlibu, u blizini jedne bolnice.

Među poginulima je i sedmero djece, a broj žrtava će vjerovatno rasti, rekao je direktor Opservatorija Rami Abdulrahman.

Spasioci su nakon bombardovanja čitavu noć pretraživali ruševine tragajući za žrtvama, a pronašli su i nekoliko preživjelih, uključujući jedno dijete.

Udari na al-Nusru

Grad Idlib i istoimena provincija su uporišta pobunjeničkih grupa, uključujući grupu koja se vezuje sa Al-Kaidom, Front al-Nusra.

Ranije ovog mjeseca najmanje 16 boraca, uključujući i visokorangiranog dužnosnika Fronta al-Nusra, ubijeno je u zračnim napadima na pokrajinu Idlib.

Avioni sirijskog režima izveli su najmanje 40 zračnih udara na ovu pokrajinu od kako su je okupirale pobunjeničke snage.

Izvor: Al Jazeera i agencije