ISIL oteo 100 civila u Falluji

Mladići su zarobljeni jer nisu imali bradu, tvrde lokalna sunitska plemena (AP)
Mladići su zarobljeni jer nisu imali bradu, tvrde lokalna sunitska plemena (AP)

Iračke snage koje se bore da zauzmu grad Falluju od ISIL-a jutros su odbile žestok četvorosatnii napad na jugu tog grada, saopćile su lokalne vlasti.

Uz pomoć zračnih napada na čelu sa SAD-om, iračke snage su jučer pokrenule ofanzivu za zauzimanje Fallujje i prvi su put ušle u južno predgrađe tog grada kojeg drže pripadnici naoružane grupe, prenosi AP.

U jeku operacije iračkih snaga za oslobađanje Falluje, borci grupe ISIL kidnapirali su i u nepoznatom pravcu odveli najmanje 100 mladića.

Lider jednog od sunitskih plemena u Falluji Majid Al Jasiri je za Anadoliju kazao kako je grupa od gotovo 120 boraca ISIL-a sa 20 oklopnih vozila vršila pretrese zgrada u centru grada i tom prilikom zarobila najmanje 100 mladića koji su potom odvezeni u nepoznatom pravcu.

“Mladići su zarobljeni jer nisu imali bradu. Teroristi su grubo vrijeđali civile tokom pretresa i optuživali ih da su kukavice, jer ne podržavaju otpor ISIL-a”, kazao je Jasiri.

Združene elitne jedinice iračkih snaga su 23. maja započele operaciju oslobađanja Falluje koja je od ljeta 2014. godine pod kontrolom ISIL-a.

Minirani putevi

Prije početka akcija otvoreni su koridori za evakuaciju civila iz tog grada, ali su pripadnici ISIL-a minirali ceste i spriječili veći dio civila da napusti to područje.

Iračke snage su u ponedjeljak sa tri strane ušle u grad, a borci ISIL-a zbog gubitaka na prvom frontu vrše napade i zlostavljaju civile u gradu.

Iračke vlasti tvrde da vode računa o životima civila i da je to ujedno i najveća kočnica zašto Falluja nije već oslobođena.

Iz Ministarstva za migracije je saopćeno da su u proteklih nekoliko dana iz Falluje evakuirane najmanje 574 porodice i zbrinute u sjevernijim dijelovima provincije Anbar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO