Iračke snage odbile kontraudar ISIL-a

Borci ISIL-a pružaju snažan otpor i izvode samoubilačke napade (Reuters)

Iračke snage koje se bore da zauzmu grad Falluju od takozvane Islamske države, odbili su četvoročasovni napad ISIL-a na jugu tog grada, saopštile su lokalne vlasti.

pripadnici ISIL-a su koristili podzemne tunele, rasporedili snajperiste i poslali šest vozila prepunih eksploziva u napad na iračke snage, ali su uništeni prije nego što su stigli do svojih meta, rekli su specijalci agenciji AP.

Iračke snage su pretrpjele određene gubitke u ljudstvu, ali specijalci nisu iznijeli detalje o broju poginulih.

Iračke specijalne snage pokrenule su napad na jedno od najvažnijih uporišta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), Falluju, gdje nailaze na snažan otpor boraca te grupe i na samoubilačke napade.

Napad je pokrenut u ranim satima u ponedjeljak.

“Iračke snage su ušle u Falluju uz zračnu podršku snaga koalicije, iračkih zračnih snaga i vojne avijacije, te artiljerijsku i tenkovsku paljbu”, kazao je Abdelwahab al-Saadi, glavni komandant operacije.

“Snage CTS-a (Službe za kontraterorizam),  policija (pokrajine) Al-Anbara i iračka vojska su počele ulaziti u Falluju iz tri pravca oko 04.00 sati”, precizirao je Al-Sadi i dodao da borci ISIL-a i dalje pružaju otpor.

Međutim, ovaj napad oživljava strahovanja za civile blokirane borbama u dvije zemlje. UN i nevladine organizacije su zabrinute za sudbine stanovnika Falluje, 50 kilometara zapadno od Bagdada.

Gotovo 50.000 osoba je blokirano borbama i počinje im nedostajati hrane, vode za piće i lijekova.

Ofanziva za zauzimanje grada je počela prije sedam dana. Samo nekoliko stotina porodica je uspjelo napustiti grad prije napada. Borci ISIL-a se sumnjiče da žele upotrijebiti stanovnike koji su ostali kao ljudski štit.

Napredovanje Pešmergi

U napadu na grad Ramadi, manje od 100 km udaljen od Falluje, najmanje 15 pripadnika iračkih specijalnih snaga je ubijeno u napadu ISIL-a, saopćila je policija.

U međuvremenu, najmanje devet ljudi je ubijeno, a 26 ranjeno u bombaškim napdima na sjeveroistočni dio prijestolnice Bagdada.

Pešmerga snage iračkih Kurda okončale su u ponedjeljak operaciju istočno od uporišta ISIL-a nakon što su osvojile devet sela, navode kurdske snage u saopćenju.

Regionalno sigurnosno vijeće Kurdistana saopćilo je da je operacija pokrenuta u nedjelju prije zore “ostvarila svoje ključne ciljeve”.

U saopćenju Vijeća se navodi da je ISIL okupirao devet sela od ljeta 2014. godine i da su ih ranije uglavnom nastanjivale iračke manjine Kakai i Šabak.

U operaciji je učestvovalo blizu 5.500 Pešmerga boraca podržanih zračnim udarima koalicije pod američkim vodstvom na površini od 120 kvadratnih kilometara.

Ta regija u blizini Khazira, leži duž glavnog autoputa između Mosula i prijestonice kurdske autonomne regije, Arbila.

Vijeće je saopćilo da je tokom dvodnevne operacije ubijeno 140 boraca ISIL-a i da je uništeno 14 autobombi.

Komandant Pešmerga snaga u regiji izjavio je na konferenciji za novinare da su četvorica pripadnika kurdskih snaga poginula i 34 ranjena tokom operacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije