Uznemirujući snimci: Djeca krvare u Assadovim zračnim udarima

Prekriven vlastitom krvlju, Ahmed Jamili je molio ljekare da mu ne isijeku odjeću.

Devetogodišnji dječak je jedna u nizu žrtava stotina zračnih napada snaga sirijskog režima na uporišta pobunjenika.

“Tata mi je tu odjeću kupio jučer”, rekao je Ahmed kroz jecaje. “Molim vas, nemojte mi sjeći odjeću”.

Igrao se na otvorenom u oblasti Al-Sakhour u Halepu, koju kontroliraju pobunjenici, kada su državni borbeni avioni počeli bacati bombe.

Njegova dva brata su ubijena. Obližnja zgrada je u potpunosti srušena.

U početku ljudi nisu bili sigurni da li je iko preživio dok nisu čuli dječiji plač.

Spasioci su se uvukli u uski procjep među ruševinama, oslobodili prolaz i spasili malu djevojčicu.

Nekoliko minuta kasnije je izvučena i druga djevojčica.

Stotine udara

Dobrovoljci Civilne zaštite su kazali da su tokom 48 sati državne snage izvele više od 700 zračnih udara na dijelove grada Halepa koji kontroliraju pobunjenici, te širom provincije.

To je dio koordiniranog državnog napada na neka od posljednjih velikih pobunjeničkih utočišta: Halep, Homs i Darayu.

U napadima je nastradao velik broj civila, a mnoga djeca i bebe su među poginulim i ranjenim.

Humanitarne grupe kažu da je patnja u Darayi uvećana odlukom snaga Bashara al-Assada da se ne dozvoli ulazak u grad humanitarnim konvojima.

Ujedinjeni narodi kažu da možda neće moći provesti planiranu dostavu pomoći zračnim putem, jer bi, prema njihovom mišljenju, to bilo previše opasno bez saradnje sirijske vlade.

Glavni pregovarač sirijske opozicije Mohammad Alloush rekao je da je podnio ostavku na svoju funkciju zbog neuspjeha ženevskih pregovora i kako bi olakšao loš položaj Sirijaca koji žive na opkoljenim područjima koje drže pobunjenici.

Alloush, koji je član političkog odbora Vojske islama koju podržava Saudijska Arabija, a Damask smatra terorističkom organizacijom, u saopćenju za Al Jazeeru istaknuo je kako u mirovnim pregovorima nije uspio osigurati oslobađanje hiljada zatvorenika iz režimskih zatvora.

Bijeg od ISIL-a

“Mirovni pregovori nisu uspjeli zaustaviti krvoproliće, nisu doveli do oslobađanja hiljada zatvorenika niti su poveli Siriju prema političkoj tranziciji bez predsjednika Bashar al-Assada” kazao je on.

U međuvremenu su hiljade civila pobjegli od nove ofanzive grupe Islamska država Irak i Levant na sjeveru zemlje, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Neočekivana ofanziva na gradove Marea i Azaz prijeti da se zauzmu posljednji dijelovi teritorije istočno od provincije Halep, koju drže pobunjenici koji nisu povezani sa ISIL-om.

Na istoku zemlje su avioni koalicije prevođene Sjedinjenim Američkim Državama napali položaje sjeverno od Raqqe, uporišta ISIL-a, pri čemu je ubijeno 45 boraca, navodi Opservatorija.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Turska artiljerija gađa položaje Islamske države Irak i Levant sa druge strane granice, ali ne uspijeva zaustaviti napredovanje te naoružane grupe.

Published On 28 May 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO