Mađarska jača ogradu na granici sa Srbijom

U ponedjeljak je 200 do 250 migranata na srbijanskoj strani čekalo da uđe u Mađarsku (Reuters)

Mađarska je počela pojačavati protumigrantsku ogradu na svojoj granici sa Srbijom zbog povećanog broja izbjeglica pošto je Grčka zatvorila kamp u Idomeniju, rekao je u ponedjeljak visoki vladin dužnosnik.

“Nakon zatvaranja izbjegličkog kampa u Idomeniju prošlog tjedna raste broj izbjeglica koji pokušavaju probiti mađarsku ogradu”, rekao je Gyorgy Bakondi, čelnik ministarstva unutarnjih poslova zadužen za borbu s ilegalnom imigracijom.

Zbog toga se “pristupilo pojačavanju ograde – na mjestima gdje je bodljikava žica do sada bila dovoljna, sada postavljamo čvrstu ogradu”, istaknuo je za državni radio Kossuth, prenosi Hina.

Povećan broj ilegalnih prelazaka

Prema Bakondijevim riječima, broj ilegalnih prelazaka je od sredine prošlog tjedna, kada je Atena zatvorila improvizirani kamp, u kojemu je više od 8.200 izbjeglica čekalo na ulazak u Makedoniju, porastao sa 70 – 90 na 100 do 150 na dan.

U ponedjeljak je 200 do 250 migranata na srbijanskoj strani čekalo da uđe u Mađarsku, izvijestio je fotograf AFP-a.

Mađarska, koja je ljetos bila glavna tranzitna zemlja za migrante koji su išli na zapad Europe, u rujnu je postavila bodljikavu žicu na 175 kilometara granice sa Srbijom, a u listopadu na granici s Hrvatskom.

Izvor: Agencije