Video: Turska slavi godišnjicu osvajanja Carigrada

Sa prošlogodišnje proslave: Vlada u nedjelju očekuje više od milion osoba u Istanbulu (AP)

YouTube/Cihan Haber Ajansi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je organizirao veliku proslavu 563. godišnjice osmanskog osvajanja Konstantinopolja – Carigrada, današnjeg Istanbula.

Na obilježavanju je bio i Binali Yildirim, novi čelnik vladajuće Partije pravde i razvoja i premijer ove euroazijske države. On i njegova Vlada u nedjelju su dobili povjerenje Parlamenta, koji je podržao Vladin program, objavio je predsjednik Parlamenta Ismail Kahraman. Yildirim je na mjestu premijera zamijenio Ahmeta Davutoglua, koji se povukao prije dvije sedmice. Kahraman je kazao kako je Vladu podržalo 315 zastupnika, a protiv je bilo 138 zastupnika.

Erdogan je izjavio danas u Istanbulu kako „nakon osvajanja Istanbula više nema napuštanja ni Istanbula, Trakije i Anadolije“, prenosi agencija Anadolija.

„Niko nikada neće moći otrgnuti od nas ovu zemlju. Problem terorističke organizacije nije ni kurdski narod ni neki dio teritorije. Njihov problem je osvetiti se za osvajanje Istanbula“, rekao je Erdogan u obraćanju povodom 563. godišnjice osvajanja Istanbula kojem je prisustvovalo više desetina hiljada ljudi.

Predsjednik Turske je poručio kako nije moguće pisati historiju bez da se spominje Istanbul, grad na dva kontinenta.

„Ako biste pisali historiju bez da pominjete Istanbul, tinta bi vam presušila, olovka zastala. Život bez da vidite i osjetite Istanbul je nekako manjkav i zbog toga moramo dobro znati vrijednost ovog grada. Posebno je vrijedan zbog toga što ga je spomenuo naš dragi Poslanik. To je grad koji je otvarao i zatvarao čitava razdoblja i zato jedni drugima moramo čestitati 563. godišnjicu njegovog osvajanja“, rekao je turski lider.

Dodao je kako „obračun oko osvajanja Istanbula nije završio ni 563 godine nakon tog događaja“.

„To razračunavanje neće ni završiti sve dok se ovdje vijori naša zastava, to će trajati“, kazao je Erdogan.

Dokaz sile Osmanlija

U gradu na Bosforu je danas obilježena 563. godišnjica osvajanja Konstantinopolja, Carigrada, današnjeg Istanbula.

Na današnji dan 1453. godine osmanska vojska, na čelu sa sultanom Mehmedom II Osvajačem, zauzela je Konstantinopolj, prijestolnicu moćnog Bizantskog carstva odnosno Istočnog Rimskog Carstva, čiji je zadnji car bio Konstantin XI.

Od tog dana, grad nas Bosforu je bio prijestolnica Osmanskog carstva.

Današnja proslava je bila kombinacija modernog i srednjovjekovnog, pa su paradu osoba u janjičarskim odorama pratili preleti turskih borbenih aviona.

Mjere sigurnosti bile su iznimne, a Vlada je ranije opsežno oglašavala događaj, koristeći se slikama sultana Mehmeda Osvajača i predsjednika Erdogana.

Nekada najveći i najbogatiji grad u Evropi, više od 1.000 godina prijestolnica Bizanta ili Istočnog Rimskog Carstva, pao je 29. maja 1453. godine, nakon 53-dnevne opsade osmanskih snaga.

Osvajanje Carigrada, koji je u posljednjim godinama bio tek sjena svoje nekadašnje veličine, bio je simbolični dokaz već poznate činjenice, da je Osmansko carstvo svjetska sila.

Stoljećima je Carigrad bio bedem vojskama sa Istoka na putu prema Evropi.

Njegovim padom Evropljani su postali svjesni kako je padom “Novog Rima” u opasnosti i stari, sjedište Katoličke crkve.

Dva stoljeća poslije Turci su stigli duboko u Evropu, zaprijetivši habsburškoj prijestolnici Beču.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada