Iračani nastavljaju napade na Falluju

Iračka vojska i šiitske milicije nastavljaju napad na Falluju. Istočno od grada dopremljene su specijalne snage obučene za ulične borbe.

Prema procjenama iračke vojske, u narednim danima će upravo ulične borbe imati presudnu ulogu u ofenzivi i pokušaju da se iz grada protjeraju pripadnici oružane skupine Islamska država Irak i Levant.

Iračko Ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage okružile neprijatelje i da u narednim danima očekuju pojačane borbe.

“Postoji otpor, ali naše snage to vrlo brzo eliminiraju. Napredujemo na nekoliko fronti. Za sada se operacija izvodi prema planu i primjećujemo da je ISIL pred uništenjem”, potvrdio je Abdel-Amir al Shimary, zapovjednik operacija u Falluji.

ISIL nanio gubitke Iračanima

Iračka vojska, potpomognuta mnogobrojnim šiitskim milicijama, ostvarila je napredak na nekoliko fronti. Pripadnici šiitskih milicija su opremljeni topništvom i raketama, a u naselju Karma proglasili su pobjedu i istaknuli svoje zastave. Prethodnih dana pripadnici ISIL-a u samoubilačkim napadima nanijeli su gubitke iračkoj vojsci.

Izvori Ujedinjenih naroda navode da je blizu 800 stanovnika Falluje tokom proteklog tjedna napustilo grad, u kojem se i dalje nalazi više od 50.000 civila izravno izloženih napadima.

“Naredni sati i dani bi mogli biti odlučujući u borbi za Falluju. Irački ministar obrane rekao je da se pripadnici ISIL-a povlače, ali druge informacije istovremeno govore da se spremaju za tešku i odlučujuću borbu za grad”, javio je Al Jazeerin reporter Omar al-Saleh.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada