Zbog američkih raketa, Putin prijeti Rumuniji i Poljskoj

Vdamir Putin: Rakete koje čine štit lako mogu pogoditi ruske gradove - kako to ne predstavlja prijetnju za nas? (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin iz Atene je zaprijetio Rumunjskoj i Poljskoj da bi se mogle naći u dometu ruskih raketa zbog toga što su prihvatile dijelove američkog raketnog štita, kojeg Moskva smatra prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

U najsnažnijem upozorenju do sada vezanom uz raketni štit, on je kazao da je Moskva stalno ponavljala kako će morati poduzeti korake odmazde, ali su to Washington i saveznici ustrajno ignorirali.

Američka vojska početkom mjeseca je u Rumunjskoj aktivirala štit, za koji tvrdi da predstavlja obranu od Irana, a ne prijetnju Rusiji.

U tijeku su radovi na drugom dijelu štita u Poljskoj.

‘Nisu rakete zbog Irana, nego zbog Rusije’

“Ukoliko jučer u tim dijelovima Rumunjske ljudi nisu znali što znači biti na meti, danas ćemo biti prisiljeni provesti određene mjere da se osiguramo. Isti će slučaj biti i s Poljskom”, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom.

On nije specificirao koje će mjere Rusija poduzeti, ali je inzistirao na tome da nije Rusija ta koja je napravila prvi korak, već samo odgovara na poteze Washingtona.

“Nećemo poduzeti mjere dok ne vidimo rakete u susjednim područjima”, poručio je.

Po njemu, opravdanja da je štit potreban zbog Irana nemaju smisla, jer je postignut međunarodni dogovor kojim se ograničava iranski nuklearni program.

“Rakete koje čine štit lako mogu pogoditi ruske gradove. Kako to ne predstavlja prijetnju za nas?”, upitao je Putin.

Tijekom posjeta Ateni, potpisao je sporazum o ekonomskoj suradnji s Grčkom, članicom Europske unije koja mora sljedećeg mjeseca odlučiti o produljenju sankcija protiv Rusije, nametnute nakon ukrajinske krize, odnosno ruske ankesije Krima.

“Što se Krima tiče, to je pitanje za nas zatvoreno zauvijek”, kazao je Putin.

Putin je u Ateni bio u prvom bilateralnom posjetu nekoj članici EU-a u više godinu dana.

‘Problematične’ sankcije 

Posljednji puta bio je na prostoru EU-a kada je, u veljači 2015. godine, posjetio Mađarsku.

Italija i Mađarska izrazile su rezerve prema mogućnosti produljenja sankcija uvedenih 2014. godine.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier prethodno je, priznajući da bi produljenje sankcija moglo biti problematično, otvorio mogućnost njihova postupnog ukidanja, ovisno o napretku na terenu.

Čelnici najrazvijenih zemalja svijeta, okupljenih na summitu G7 u Japanu, u petak su poručili da će se zapadne sankcije Moskvi “ukinuti čim Rusija ispuni svoje obveze”, upozorivši da su “spremni donijeti i druge mjere, bude li trebalo, kako bi ruske vlasti platile veću cijenu za svoje postupke”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO