Tetka Kim Jong-una živi u tajnosti u New Yorku

Kako kaže Ko, Kim Jong-Un je rođen 1984. godine, a ne 1982. ili 1983. godine, kao što se vjeruje (Reuters)

Tetka čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una živi anonimno u New Yorku, gdje upravlja kompanijom za hemijsko čišćenje, nakon što je dezertirala 1998. godine, objavio je Washington Post.

Ko Yong-suk, koja živi sa suprugom Ri-Gangom i njihovo troje djece pod novim imenima, sestra je Ko Yong-hui, jedne od supruga preminulog sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-ila i majke Kim Jong-una.

Par, koji je bio blizak komunističkoj vlasti Sjeverne Koreje, poslan je u Švicarsku kako bi se brinuo o članovima sjevernokorejske porodice vođa, među kojima Kim Jong-unu, tokom njihovog školovanja u toj zemlji.

“Nije radio probleme, ali se lako naljutio i nedostajalo mu je tolerancije”, izjavila je Ko, piše Washington Post.

“Kad ga je njegova majka pokušavala ukoriti jer se previše igra, a nedovoljno uči, nije uzvraćao, ali je protestirao na druge načine, poput odbijanja da jede”, ispričala je ona.

Kako kaže Ko, Kim Jong-un je rođen 1984. godine, a ne 1982. ili 1983. godine, kao što se vjeruje, što bi značilo da je imao tek 27 godina kad je 2011. godine naslijedio svog oca Kim Jong-ila.

Pomoć CIA-e od 200.000 dolara

Kim je već 1992. godine znao da je zamišljeno da naslijedi svojeg oca.

Signal je stigao na njegov osmi rođendan, kada je dobio generalsku uniformu a visoka sjevernokorejska vojna hijerarhija mu se klanjala.

Ne zna se tačno zašto je Ko dezertirala u SAD, gdje je stigla sa suprugom, nakon što su predstavljeni Američkoj ambasadi u Bernu.

Nakon mjeseci ispitivanja, ponovno su smješteni u SAD-u, “nekoliko sati vožnje daleko od New Yorka”, gdje su počeli novi život, pod novim imenima, i otvorili firmu uz finansijsku pomoć američke Centralne obavještajne agencije od 200.000 dolara.

Washington Post je razgovarao s njima u njihovoj kući u saveznoj državi New York, i to je prvi put da su progovorili za neki medij od dolaska u zemlju prije 20 godina.

Troje djece Ko pohađalo je fakultete i pronašlo zaposlenje u SAD-u.

Iako je par sarađivao s CIA-om, suprug Ko, Ri-Gang, tvrdi da nisu izdali nijednu tajnu došavši u SAD.

CIA “je mislila da moramo znati tajne, ali ništa nismo znali”, kazao je on. “Mi smo se samo brinuli o djeci i pomagali im u učenju.”

Izvor: Agencije


Povezane

Kim Jong-un, nasljednik dinastije koja Sjevernom Korejom vlada od njenog osnivanja 1948, do sada je bio prvi sekretar Radničke partije Koreje.

Published On 09 May 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO