Assad kao prepreka rusko-zaljevskom zbližavanju

Turski zvaničnici i dalje smatraju da je Assad direktno kriv za patnje sirijskog naroda (EPA)

Piše: Zawar Shawaj 

MOSKVA – U ruskoj prijestolnici Moskvi održan je četvrti krug strateškog dijaloga na ministarskom nivou između Rusije i Vijeća za saradnju arapskih zemalja Zaljeva (GCC). 

Fokus razgovora, u kojima su pored ruskog ministra vanjskih poslova učestvovali i ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Katara, Bahreina, Omana, Kuvajta i generalni sekretar GCC-a, bio je usmjeren na krize sa kojima se suočava arapski region te ekonomsku saradnju između Rusije i zemalja članica GCC-a.

U saopštenju sa sastanka se navodi da su ministri postigli dogovor i usaglasili svoje stavove u vezi sa situacijom u Libiji, Jemenu i Iraku, te nužnosti borbe protiv terorizma i rješavanja sukoba u regiji mirnim putem na osnovu međunarodnog legitimiteta i poštovanja suvereniteta država. 

Sastanak je rezultirao dogovorom o pripremi dokumenta koji će definirati mehanizme saradnje između Rusije i zemalja GCC-a a koji će biti naknadno potpisan na sličnom sastanku koji će se održati na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a u septembru ove godine.  

Assadova sudbina

U ovom krugu pregovora intenzivno se razgovaralo i o sirijskom pitanju, prilikom čega su obje strane razmatrale uloge koje bi svaka od njih mogla preuzeti na sebe kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji i podstakao politički proces.   

Prema informacijama koje su procurjele, ministri zemalja članica GCC-a iznijeli su pred Moskvu prijedlog plana za rješavanje sirijske krize, čije je glavne crte ruskom rukovodstvu prenio ministar vanjskih poslova Katara Sheikh Mohammed bin Abdel Rahman Al-Thani tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ruskom odmaralištu Sočiju prije otprilike dvije sedmice.

Unatoč činjenici da su obje strane govorile o tome kako su ovi pregovori pozitivna stvar, ipak su i dalje ostale prisutne početne sporne tačke u sirijskom pitanju, što je potvrdio i ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir tokom zajedničke konferencije za novinare sa Sergejom Lavrovom nakon završetka sjednice.  

Al-Jubair je rekao da „Rusija i države članice GCC-a nisu bile u stanju prevazići nesuglasice o sudbini Assada“, dodavši da se „stavovi razlikuju po pitanju delegacije sirijske opozicije na pregovorima u Ženevi.“ „Smatramo da skupina iz Rijada treba predstavljati sirijsku opoziciju u Ženevi a u tome nas podržava i veliki broj država iz skupine za podršku Siriji.“     

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ponovio je stav svoje države koji se temelji na potrebi borbe protiv terorističkih skupina u Siriji u cilju rješavanja krize u toj državi. Lavrov je istakao da je ono što „stoji na putu borbe protiv terorizma u Siriji prisustvo nacionalnih opozicionih snaga na istom području na kojem se nalaze i teroristi, a posebno Front Al-Nusra“. 

Ruski ministar je ponovio zahtjev svoje države o nužnosti odvajanja umjerene sirijske opozicije od grupa koje su opisane kao terorističke te potrebe da se iste povuku sa područja pod kontrolom Fronta al-Nusra, izrazivši nadu da će zemlje GCC-a izvršiti pritisak na snage umjerene opozicije da se pridržavaju primirja u Siriji.   

Saradnja i koordinacija

Unatoč različitim stavovima između Rusije i zaljevskih zemalja u mnogim pitanjima, ipak je došlo do značajnog napretka u komunikaciji između ove dvije strane u proteklih nekoliko godina, pored fokusiranja na saradnju i koordinaciju u energetskom sektoru.  

S tim u vezi, Sergey Strokan, analitičar međunarodnih odnosa koji piše za ruske novine Kommersant, kaže da „i Rusija i zemlje GCC-a rade na razvoju bilateralnih odnosa, ali da je pitanje Assada uvijek predstavljalo prepreku u tim relacijama.“  

Strokan dodaje: „Vidimo da je na snazi kontinuirana diplomatska aktivnost čiji je cilj spriječiti pojavljivanje praznina i vakuuma u odnosima, što bi moglo pomoći da se premosti jaz u stavovima u vezi sa sudbinom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.“ 

Zaljevski ministri su pred ruskom stranom iznijeli svoju zabrinutost zbog iranskog uplitanja u unutrašnja pitanja država u regionu, te su izrazili svoju nadu u rusku ulogu u vršenju pritiska na Teheran kako bi promijenio ponašanje prema svojim susjedima, prema riječima Adela al-Jubeira.

Sergey Strokan kaže kako je „ova posjeta potvrdila da na obje strane postoji ozbiljan interes za razvijanje odnosa i prevazilaženje postojeće prepreke, a to je sirijsko pitanje.“

Dodaje da uprkos tome što će takve prepreke i dalje biti prisutne u bliskoj budućnosti, Rusija i zemlje članice GCC-a pokušavaju smanjiti utjecaj ovog pitanja na diplomatske odnose te izbjeći prekidanje dijaloga.

Izvor: Al Jazeera