Video: ISIL gubi teritorije u Raqqi

Izvor: YouTube / Ajansa Hawar ANHA

Sirijske demokratske snage (SDF) i druge opozicione grupe ostvarile su napredak u Raqqi, u operaciji kojom bi potisnula grupu Islamska država Irak i Levant sa sjevera njihovog glavnog uporišta u Siriji.

SDF je saopćio da je u ofanzivi zauzeo tri sela i napredovao pet kilometara.

Ove snage predstavljaju alijansu kurdskih, arapskih, asirskih, armenskih, turkmenskih i čerkeskih milicija u borbi protiv boraca ISIL-a i fronta Al-Nusra.

Ofanziva je uslijedila dan nakon što je arapsko-kurdska koalicija saopćila početak operacije, potpomognute koalicijom koju predvodi Washington,.

“Uz učešće svih jedinica Sirijskih demokratskih snaga mi započinjemo operaciju za oslobađanje sjevera Raqqe”,  napisale su Sirijske demokratske snage u tweetu.

Precizirano je da se ofanziva odvija s koalicijom koju predvode Sjedinjene Američke Države, objavila je novinska agencija AFP.

Izvor: YouTube / Smart News Agency

Novi bilans rata

U međuvremenu, Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopćila kako je u Siriji je od početka rata prije pet godina do sada poginulo više od 280.000 ljudi.

Od ukupno 282.283 poginulih, 81.436 su bili civili, od čega 14.040 djece i 9.106 žena, navodi se u saopćenju Opservatorije, prenosi Tanjug.

To je prvi bilans žrtava rata u Siriji objavljen nakon što je u 27. februara na snagu stupio parcijalni prekid vatre, a Opservatorija navodi da je broj žrtava od tada drastično pao.

Izvor: Agencije