Rusija i GCC traže rješenje za Siriju

Rusija želi podršku zaljevskih zemalja za uspostavu privremenog primirja u Siriji (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministri vanjskih poslova zemalja Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) razgovarali su o mogućem nastavku mirovnih pregovora za okončanje rata u Siriji, gdje Rusija i zaljevske zemlje podržavaju različite strane.

Saudijski ministar vanjskih poslova je predvodio izaslanstvo zemalja Zaljeva u Moskvi.

Rusija, koja je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, želi da njihovu inicijativu za uspostavu privremenog primirja podrže i zaljevske zemlje koje su na strani sirijske opozicije, javlja reporter Al Jazeere Rory Challands.

Bila je to jedna od onih rijetkih konferencija na kojoj dvije suprotstavljene strane uključene u događaje u Siriji žele ostaviti dojam da imaju zajednički cilj, javio je on.

“Mnogo govora o temi sastanka bez pomena specifičnih detalja. Lavrov je naveo da postoje razlike između zaljevskih zemalja i Rusije koje se odnose na regionalne probleme. Navodi da su postigli određeni stepen međusobnog razumijevanja o tome i drugim međunarodnim temama.”

Challands dodaje kako je potvrđeno da je neophodno probleme Bliskog istoka rješavati poštivajući dijalog i suverenitet država.

Međunarodni terorizam

Pomenut je i međunarodni terorizam, odnosno tri specifične grupe: Islamska država Irak i Levant, Front Al-Nusra i Al-Kaida. Uočljivo je da nisu pomenute dvije grupe o kojima postoji neslaganje.

To su Ahrar al-Sham i Vojska islama, koje se bore na terenu i za koje Rusija želi da budu označene kao terorističke.

S druge strane, Saudijska Arabija i druge zemlje Zaljeva ih vide kao integralni dio opozicijskog bloka bez kojih nije moguće postići mirno rješenje u Siriji, javlja reporter Al Jazeere.

“Zaljevske zemlje su također zabrinute i zbog Irana, onoga što oni zovu ‘destabilizirajuće ponašanje Teherana'”, javlja Challands i podsjeća da Rusija i Iran blisko sarađuju u Siriji kao saveznici predsjednika Assada.

Sudeći prema press konferenciji, obje strane se trude da, uprkos ogromnim razlikama, pokažu kako zapravo govore zajedničkim jezikom, dodao je novinar Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera