Hillary Clinton kršila pravila privatnog korištenja maila

Hillary Clinton je odbila razgovarati tokom istrage generalnog inspektora (AP)

Demokatska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton nije djelovala u skladu s odredbama State Departmenta kada je riječ o njenom korištenju privatnog emaila dok je radila kao državna tajnica, otkrila je zvanična istraga.

Izvještaj koji je objavio nezavisni inspektor State Departmenta navodi kako su  Hillary Clinton i vodeći američki diplomati prije nje loše upravljali informacijama i sporo odgovarali na prijetnje cybersigurnosti.

“U najmanju ruku, tajnica Clinton je trebala predati sve emailove koji se odnose na poslove odjela prije napuštanja državne službe. Stoga nije djelovala u skladu s politikama State Departmenta, koje su napravljene prema federalnom Zakonu o bilješkama”, navodi se u izvještaju.

Slabije povjerenje glasača

Hillary Clinton, koja je bila državna tajnica od 2009. do 2013. godine, odbila je razgovarati tokom istrage generalnog inspektora, prenose u srijedu američki mediji.

Njen glasnogovornik Brian Fallon u saopćenju navodi kako izvještaj pokazuje kako njeni sistemi čuvanja elektronskih zapisa “imaju dugoročnu prirodu” i ističe kako je njeno korištenje privatnog emaila “bilo poznato zvaničnicima unutar State Departmenta tokom njenog angažmana”.

Fallon priznaje kako su “trebali biti poduzeti koraci” za bolje održavanje zvaničnih zapisa.

Novinar Al Jazeere Shihab Rattansi iz Washingtona javlja kako će glasači, zbog izvještaja, još manje vjerovati Hillary Clinton.

“Ovo će pojačati osjećaj da ona kaže jedno, a radi sasvim drugo. Za one koji već ne vjeruju Hillary Clinton, ovo će pojačati osjećaj kako se njoj ne može vjerovati”, dodao je.

FBI: Prekršeni zakoni

Hillary Clinton je koristila privatni server u svom domu za rad i slanje ličnih mailova, uključujući neke koji su od tada zavedeni kao “klasificirano”.

Mark Toner, glasnogovornik State Departmenta, kazao je u srijedu kako ova agencija “već radi” na unapređenju sistema upravljanja emailovima i zapisima.

Federalni istražni biro provjerava da li su prekršeni zakoni zbog čuvanja servera u kući Hillary Clinton.

Izvor: Al Jazeera i agencije