Europol: Tajna skladišta eksploziva

Europol upozorava da su potencijalni napadači promijenili taktiku i sada djeluju globalno (Reuters)

Europol u svom godišnjem izvještaju upozorava da potencijalni napadači pune tajna skladišta eksplozivom za napad na Europsku uniju, navodeći i kako raste broj desno orijentiranih pojedinaca zbog dolaska izbjeglica u Europu.

“Teroristički napad i dalje ostaje glavna prijetnja nacionalnoj sigurnosti zemalja članica EU-a”, izjavio je šef protuterorističkog centra Europola Manuel Navarrete Paniagua, predstavljajući godišnji izvještaj.

“Svi podaci govore da će skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) ili skupine inspirirane njome ili nekom drugom terorističkom skupinom ponovno izvesti napade negdje u Europi, a posebno u Francuskoj, i to s namjerom izazivanja teških posljedica i brojnih žrtava među civilnom populacijom”, naveo je Paniagua, a prenosi Jutarnji list.

Europol upozorava da su potencijalni napadači promijenili taktiku, jer sada djeluju globalno, a zone u kojima se odvijaju sukobi služe kao mjesta za uvježbavanje, pripremu i koordiniranje napada, što ih sada čini opasnijima.

Kampovi za obuku i na Balkanu

Europol naglašava da postoje sumnje kako takvi kampovi za uvježbavanje postoje i na Zapadnom Balkanu.

“Osim kampova za uvježbavanje u Siriji, postoje isto tako i manji kampovi u EU i u balkanskim državama. Vježbe za preživljavanje služe instruktorima ISIL-a za testiranje sposobnosti i odlučnosti potencijalnih članova. Sportske aktivnosti se koriste za testiranje borbene sposobnosti i otpornosti na taktike ispitivanja”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se i kako je riječ “o novoj prijetnji uz postojeću opasnost od napada usamljenih osoba koja nije nestala”.

“Imamo informacije pristigle od zemalja članica koje navode da terorističke skupine nastoje uspostaviti velika tajna skladišta eksploziva na tlu EU kojim bi izveli spektakularan napad”, rekao je Paniagua, a prenosi Jutarnji list.

Izvor: Agencije