Sirija: Više od 120 mrtvih u napadima ISIL-a

Iz SOHR-a navode kako su najmanje 53 osobe ubijene u Jablehu, a 48 u Tartusu (AP)

Više od 120 osoba je poginulo u nekoliko napada za koje je odgovornost preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), a koji su se desili u uporištima administracije predsjednika Sirije Bashara al-Assada, navodi grupa koja prati stanje u ovoj bliskoistočnoj državi.

Državna televizijska stanica također je izvijestila o napadima, te navela kako je poginulo 78 osoba.

Istovremeni napadi automobilima bombama, te udari bombaša samoubica na autobusne stanice, bolnice i druge lokacije u priobalnim gradovima Tartus i Jableh u provinciji Latakia izgledaju kao žestoki proboj odbrane Assadove Vlade, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

Snimci državnog televizijskog kanala Ikhbariya za koje se navodi kako su napravljeni na mjestima eksplozija u Jablehu pokazuju uništene automobile i kombije.

Fotografije koje na društvenim mrežama razmjenjuju korisnici priklonjeni Damasku pokazuju tijela poginulih na kamionetima i raznesena tijela na tlu.

Napadi blizu ruske baze

Iz SOHR-a navode kako su najmanje 73 osobe ubijene u Jablehu, a 48 u Tartusu. Najmanje tri eksplozije potresle su Tartus, a najmanje četiri desile su se u Jablehu, dodaju iz Opservatorija.

Odgovornost za napade preuzeo je ISIL preko Amaqa, jednog od medijskih odjela ove oružane grupe.

“Ovo je prvi put da su se simultani napadi ove jačine desili u Latakiji”, javlja Al Jazeerina novinarka Stefanie Dekker iz Gaziantepa u susjednoj Turskoj.

Ona dodaje kako se u ovoj pokrajini nalazi ruska mornarička baza kojoj je Jableh veoma blizu.

Izvor: Al Jazeera