Austrija pojačava kontrolu granice s Italijom

Austrija traži do Italije da zaustavi izbjegličku rutu prema sjevernoj Evropi (EPA)

Austrija šalje na alpski granični prijelaz Brenner dodatnih 80 policajaca i ostalog osoblja radi jačanje patrola i zaustavljanje sve većeg broja neregistrovanih migranata i izbjeglica koji dolaze iz Italije, izjavio je austrijski ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka.

Sobotka je u nedjelju zanijekao da je to na bilo koji način povezano sa predsjedničkim izborima u Austriji, na kojima će novog predsjednika, zbog gotovo izjednačenih glasova za kandidata desne Slobodarske stranke (FPO) Norberta Hofera i kandidata Zelenih Alexandera Van der Bellena, odlučiti glasovi koji će pristići poštom.

“Čini se da tu i tamo migranti pristižu preko Brennera, ponekad niko, ponekad njih pet, sedam ili deset. Također, pojavljuje se i mali broj zahtjeva za azilom. Stoga ćemo pojačati odgovarajuće mjere na čitavom području Brennera”, rekao je Sobotka. Kako je dodao, 30 službenika iz tirolskog područja, zajedno s njih 50 iz ostatka zemlje, započet će intenzivno raditi.

Kontrola vozila

“Ljude zaustavljamo u regionalnim vozovima, autobusima i vozilima”, rekao je Sobotka.

Kazao je i da su se ilegalni prelazi granice počeli pojačavati tokom blagdana Duhova, nakon pada njihovog broja krajem aprila, poslije susreta sa italijanskim kolegom.

Na stotine hiljada izbjeglica i migranata od 2014., bježeći od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, prešlo je Mediteran i došlo u Italiju, a Austrija traži do Rima da zaustavi njihovo putovanje prema sjevernoj Evropi.

Izvor: Agencije