Video: SAD kupio najveći i najskuplji razarač na svijetu

Američka mornarica preuzela je USS Zumwalt, najveći, najskuplji i tehnički najnapredniji čelični razarač na svijetu. 

Prvi je iz nove generacije razarača, a General Dynamics, kompanija s kojom je Mornarica potpisala ugovor, predala ga je posadi na testiranje.

Brod će se početi koristiti u oktobru u Baltimoreu, a do tada će kapetan James Kirk i njegova posada testirati njegove napredne sisteme. 

“Posada Zumwalta trenirala je mjesecima kako bi se pripremila za ovaj dan”, rekao je kapetan, dodajući da posada broji 143 člana.

Razarač je dug 186 metara, teži 15.700 tona. Ima ugaoni, oštar oblik zbog čega ga je 50 puta teže detektirati na radaru, napaja se strujom koju proizvode turbine slične onima na Boeingu 777, novo oružje je napravljeno ta mete udaljene gotovo 160 kilometara.


Foto: AP

Napredni sistemi za upravljanje dozvoljavaju da brodom upravlja mnogo manja posada nego dosadašnjim generacijama razarača.

Očekuje se da će ukupan trošak za Zumwalt iznositi najmanje 4,4 milijarde dolara. 

Brod “Zumwalt” imat će bazu u San Diegu i trebao bi imati ulogu u planovima Vlade SAD-a za “rebalans snaga” u Aziji i na Tihom oceanu gdje Kina sve više pokazuje svoju vojnu moć.

“Zumwalt” je nazvan po slavnom američkom admiralu Elmu Zumwaltu. Prvi je od tri broda te klase.

Zbog visokih troškova, mornarica vojske SAD-a je neko vrijeme razmatrala gašenje projekta. U međuvremenu, od toga se odustalo, projekt je nastavljen, ali neće biti napravljena 32 takva broda, nego samo tri.

Izvor: Agencije