Iz Rusije iznijeto 10,5 milijardi dolara

Identificirano je gotovo 23.000 kriminalnih radnih povezanih sa prebacivanjem novca u inostranstvo (AFP)

Više od 700 milijardi rubalja (10,5 milijardi dolara) prebačeno je nelegalno iz Rusije na offshore račune u 2015. godini, saopćilo je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U nelegalne transakcije je, kako se dodaje u saopćenju, umiješano deset banaka i 20 offshore kompanija, prenosi ruska agencija Tas.

“Identificirali smo gotovo 23.000 kriminalnih radnji povezanih sa prebacivanjem novca u inostranstvo. Više od 700 milijardi rubalja je najprije nelagalno prebačeno u Moldaviju i zatim na offshore račune”, izjavio je direktor ruske Službe za ekonomsku sigurnost Andrej Kurnosenko.

Ujedinjeni narodi su početkom maja objavili da su kompanije širom svijeta u 2015. godini usmjerile 221 milijardu američkih dolara u zemlje s niskim porezima, najviše u Luksemburg i Holandiju, a 72 milijarde američkih dolara ulaganja otišlo je u dvije britanske porezne oaze – Britanske Djevičanske i Kajmanske otoke.

Potraga za dokazima

Kompanije su podigle milijarde eura sa računa u Luksemburgu i Holandiji u zadnjem kvartalu 2015. godine, jer su dvije zemlje uvele nova pravila u borbi protiv poreznih prevara.

Od 2010. do 2014. najviše novca iz Hong Konga, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine je prebačeno na račune u Britanskim Djevičanskim i Kajmanskim otocima.

Afera Dosje Panama je osramotila brojne moćnike širom svijeta zbog poslovanja putem offshore firmi radi izbjegavanja plaćanja poreza u vlastitim zemljama.

Panamske vlasti su nedavno pretresle urede pravne kompanije Mossack Fonseca, tragajući za dokazima o ilegalnim aktivnostima.

Vlade širom svijeta počele su istraživati moguće povrede zakona koje su počinili moćnici nakon što je objavljeno više od 11,5 miliona dokumenata iz posjeda kompanija, koji obuhvataju period od proteklih 40 godina.

Izvor: Agencije