ISIL pozvao na napade tokom Ramazana

Otkako je ISIL proglasio halifat u junu 2014, grupa i njene pristalice izvele su najmanje 90 napada u 21 zemlji (AP)

U posljednjem audiosnimku objavljenom na internetu, na kojem se navodno čuje glas glasnogovornika Islamske države Irak i Levant (ISIL) Abu Mohammeda al-Adnanija, poziva se na napade na zapadne zemlje tokom, za muslimane svetog mjeseca Ramazana koji počinje u junu. 

U snimku dugom pola sata, na arapskom jeziku se priznaju porazi od koalicije koja se bori protiv ISIL-a, ali se dodaje da će ova grupa pobijediti na kraju. 

Poruka je poslana nakon što su se desili napadi u zapadnim zemljama, inspirirani ISIL-om, od Brisela do San Bernardina u SAD-u. 

Najmanje 90 napada

Također, snimak je objavljen dva dana nakon što se srušio avion EgyptAira u Sredozemno more, ali u njemu se ne spominje ova tregedija. 

Francuski i egipatski zvaničnici govorili su da mogućnost napada nije isključena u rušenju aviona, ali za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost. 

Otkako je ISIL proglasio halifat u junu 2014. godine, grupa i njene pristalice izvele su najmanje 90 napada u 21 zemlji, osim Iraka i Sirije, u kojima je ubijeno najmanje 1.390 ljudi. 

Izvor: Agencije