Video: Žrtve silovanja u vojsci SAD bez prava

 

 

Liz Luras željela je služiti svojoj državi kao vojnikinja u sektoru obavještajnih djelatnosti.

Kaže kako je dok je bila u vojnoj školi silovana, a potom još dva puta jer je prijavila prvi slučaj seksualnog zlostavljanja kojem je bila podvrgnuta.

„Moja cijela karijera u vojsci varirala je od vrhunske službe i izuzetno obećavajućeg životnog puta do odmazde i, na kraju, otpuštanja sa poremećajem ličnosti“, kaže ova Amerikanka.

Skoro 62 posto osoba koje su tokom službovanja u vojsci Sjedinjenih Američkih Država bile žrtve seksualnih napada i koje su to prijavile, bile su žrtve odmazde zbog prijave neželjenih seksualnih kontakata, pokazuju podaci Ministarstva odbrane SAD-a.

„Izgubila sam edukacijske povlastice, bolničke povlastice. Ne postoji nikakva grupa podrške za osobe koje imaju traume od seksualnog zlostavljanja u vojsci“, navodi Luras koja je vojsku napustila sa časnim otpustom.

Bez ikakve pomoći

No, neke osobe koje su prošle što i ona dobile su „drugačiji od časnog“ otpust i danas imaju probleme zbog toga.

„U nekoliko navrata bio sam žrtva seksualnih napada“, govori Heath Phillips, jedan od žrtava napada tokom službovanja u vojsci.

„Više nisam mogao podnijeti. Znao sam da brod treba poći pa sam otišao bez dozvole (AWOL). Nisam želio otići na more sa ljudima i nositi se sa time svaki dan. Pokušao sam pronaći neku pomoć kako bi radio i rečeno mi je kako mi ne mogu pomoći zbog načina odlaska iz vojske. Tada sam počeo saznavati više o drugim oblicima otpuštanja osim časnog – tada nemate pravo ni na šta.“

Mnogi veterani koji dobiju takav oblik „rastanka od vojske“ – sve osim časnog – nemaju pravo na pomoć tokom tranzicije iz jednog oblika službe i rada u drugi ili na zdravstvenu pomoć nakon vojske.

Američka vojska sada daje veću zaštitu ljudima koji prijavljuju seksualne napade, no to nije od pomoći onima koji su već napustili vojsku.

„Postoje druge osobe koje su službu napustile na isti način, a koje se okreću pokušajima samoubistva, drogama i alkoholu. Iskreno, trenutno sam u fazi kada ne vjerujem da se brinu za nas sve dok ne počnu popravljati ove probleme“, kaže Luras.

Izvor: Al Jazeera