Grčka: Štrajk zbog glasanja o povećanju poreza

Paralizovan promet u grčkoj prijestolnici (EPA)
Paralizovan promet u grčkoj prijestolnici (EPA)

Radnici zaposleni u javnom prijevozu u Atini počeli su danas 48-satni štrajk, uoči glasanja grčkog parlamenta o povećanju porezne stope kako bi se namaknuo novac potreban za otplatu zajmova međunarodnih kreditora.

Štrajku su se odazvali zaposleni u podzemnoj željeznici, tramvajskom i željezničkom prijevozu, čime je paralizovan promet u grčkoj prijestolnici. Od sutra im se u štrajku pridružuju i vozači autobusa.

Štrajkom upozorenja zaposleni u javnom prevozu iskazuju nezadovoljstvo prijedlogom novog zakona kojim vlada želi prikupiti 1,8 milijarde eura putem viših poreza na gorivo i usluge u ugostiteljstvu, te u javnom prevozu, prenosi Hina.

Zajam 86 milijardi eura

Parlament mora prihvatiti te mjere kako bi se prikupilo dovoljno novca da se međunarodnim kreditorima Grčke, Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu može otplaćivati zajam od 86 milijardi eura i početi pregovarati o smanjenju grčkog duga.

Parlamentarni zastupnici trebaju o zakonu glasati sutra navečer.

Porezi na pića i hranu, uključujući konzumacije u restoranima i barovima, povećali bi se sa 23 na 24 posto prema novom zakonu. Porez na karte u lokalnom i međugradskom javnom prijevozu također će se povećati na 24 posto.

Veća stopa PDV-a uvodi se i na cigarete, na fiksne telefonske linije i televizijsku pretplatu. Povećane takse u hotelskom smještaju u Grčkoj uvode se od 2018. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Grčki parlament usvojio je novi paket mjera štednje, čime je ispunjen uslov za dobijanje nove tranše finansijske pomoći međunarodnih kreditora u vrijednosti pet milijardi eura. Uprkos trodnevnom štrajku radničkih sindikata, te žestokim demonstracijama u centru Atine, vladajuća koalicija premijera Alexisa Tsiprasa tvrdi kako nove mjere neće dodatno ugroziti socijalno ugrožene stanovnike Grčke.

Grčki parlament glasa o novim rezovima u penzionom fondu i reformi poreskog sistema.Sindikati su i dalje u štrajku, nezadovoljni zbog planova koji produbljuju mjere štednje.Dio je to dogovora sa kreditorima, koji su uslov za nastavak finansijske pomoći Grčkoj. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO