EgyptAir: Detektiran dim u avionu

Nekoliko minuta prije pada aviona EgyptAira u četvrtak ujutro u Sredozemno more, uređaji su otkrili dim u letjelici, pokazuju podaci koji se automatski prenose sa na servere aviokompanije.

“U avionu je bio požar”, kazao je za Deutsche Welle stručnjak za avijaciju Tim van Beveren.

Prema američkim medijima, podaci o dimu potekli su s automatskog sistema ACARS koji kontinuirano prenosi podatke o letu iz aviona na server aviokompanije koja upravlja avionima.

Richard Marquise, bivši agent FBI-a, koji je vodio američki radni tim za istraživanje bombardiranja aviona nad Lockerbiem, rekao je Al Jazeeri da je Egipat brzo ukazao na napad, za razliku od Francuske.

„To postaje igra s uperenim prstom u onog ko je odgovoran, da li se radi o mehaničkom kvaru EgyptAira ili terorističkoj bombi u avionu”, rekao je za Al Jazeeru.

“Sistem je poslao vrlo jasne informacije. Otkriven je dim u toaletu”, kazao je van Beveren dodajući da je minutu kasnije otkriven dim i u prostoru sa elektronikom.

“Proučavamo te izvještaje”, kazao je neimenovani dužnosnik egipatske uprave za civilnu avijaciju. “U ovom trenutku ne možemo ih ni zanijekati ni potvrditi”.

Neimenovani američki dužnosnik za Reuters je kazao kako se radi o nepotvrđenim informacijama.

Oštro skretanje

Airbus 320 EgyptAira nestao je s radara u četvrtak rano ujutro sa 66 osoba ubrzo nakon što je napustio grčki zračni prostor na letu iz Pariza do Kaira. U petak su otkriveni dijelovi tijela, prtljaga i ostaci aviona 290 kilometara sjeverno od egipatskog grada Aleksandrije.

Evropska svemirska agencija objavila je da je satelit snimio u četvrtak moguću mrlju goriva dugačku oko dva kilometara oko 40 kilometara jugoistočno od posljednje poznate lokacije aviona.

Crne kutije s leta EgyptAir MS804 još nisu locirane i uzrok pada nije poznat. Potraga je nastavljena u subotu, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault sastaje se s porodicama 15 francuskih državljana koji su bili na tom letu.

Francuski, grčki i egipatski brodovi i avioni pretražuju moguće mjesto pada aviona.

Avion je bio na visini od 11.300 metara kad je nestao s radara 45 minuta prije predviđenog slijetanja u Kairo.

Prije nestanka s radara podaci pokazuju da je avion oštro skrenuo i potom počeo naglo ponirati, objavio je grčki ministar obrane u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije