Satelit snimio naftnu mrlju u blizini mjesta pada aviona

ESA je predala snimak istražiteljima (www.esa.int)

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je da je jedan od njenih satelita snimio naftnu mrlju u oblasti Mediterana u kojoj je pao avion EgyptAira.

Agencija tvrdi da je njen satelit Sentinel-1A otkrio mrlju dugu dva kilometra 40-tak kilometara jugoistočno od posljednje poznate lokacije nestalog aviona, prenosi AP.

ESA je ovaj podatak predala nadležnim organima kako bi pomogla u potrazi.

Agencija ističe da ne može garantirati da je naftna mrlja nastala kao posljedica potapanja nestalog aviona.

Prema izvještaju, drugi satelit Sentinel-2A će proći iznad ovog područja u nedjelju, a snimci će biti proučeni kako bi se našli tragovi za dalju istragu o sudbini nestalog aviona.

Pronađena olupina

U međuvremenu, egipatska vojska saopćila je da je pronašla dijelove olupina nestalog aviona EgyptAira, koji je prevozio 66 putnika i članova posade.

Kako se navodi, dijelovi olupina su pronađeni 290 kilometara sjeverno od mediteranskog grada Aleksandrije, prenosi Tanjug.

Avion EgyptAira na letu 804 je nestao sa radara oko 2:30 sati u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu dok je letio na visini od 11.280 metara, navela je aviokompanija. U avionu koji je iz Pariza letio ka Kairu se nalazilo 56 putnika i 10 članova posade. Avion je sa radara nestao nedugo po ulasku u egipatski zračni prostor.

Mornarica je, kako se tvrdi u saopćenju egipatske vojske, također pronašla neke od ličnih stvari putnika i trenutno pretražuje tu oblast tragajući za crnom kutijom aviona, prenio je Reuters.

Istražitelji iz Egipta, Britanije, Francuske, kao i stručnjaci Airbusa, ispitat će dijelove olupine aviona pronađene u egipatskim vodama.

Izvor: Agencije