Sastanak sa Rusijom prije okupljanja lidera NATO-a

Stoltenberg: "Odlučili smo da ostanemo otvoreni za dijalog sa Moskvom." (EPA)

NATO je postigao “široku saglasnost” da treba održati još jedan sastanak sa Rusijom prije nego što se lideri NATO-a budu sastali u Varšavi, u julu ove godine, saopštili su zvaničnici alijanse.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su se ministri vanjskih poslova složili o “dvokolosječnom pristupu” Rusiji, koji uključuje i jačanje odbrane od onoga što oni smatraju rastućom ruskom prijetnjom, ali i nastavak dijaloga sa Kremljom, prenosi AP.

Stoltenberg je rekao da su se svi ministri složili da je neophodna platforma “poput Savjeta NATO-Rusija, kako bi održali transparentnost, predvidljivost i da bi radili na poboljšanju mehanizama smanjenja rizika čime bi se izbjegle opasne situacije koje mogu lako da se otmu kontroli”.

Nepomirljive razlike

Savjet NATO-Rusija, osnovan 2002. godine, kada su odnosi između bivših neprijatelja iz vremena Hladnog rata bili mnogo bolji, sastao se prošlog mjeseca, prvi put poslije skoro dvije godine.

Na sastanku nije došlo do prevazilaženja razlika u stavovima Rusije i saveza koji predvode SAD, koje su dovele do oštrog pogoršanja u odnosima, nakon što je Rusija 2014. godine pripojila Krim.

Pripajanje Krima je dovelo do obustave saradnje NATO-a sa Rusijom, “ali odlučili smo da ostanemo otvoreni za dijalog sa Moskvom”, rekao je Stoltenberg i dodao da je “počelo razmatranje modaliteta i praktičnih aranžmana” za ponovno sazivanje sastanka Savjeta NATO-Rusija.

Izvor: Agencije