Pentagon: Neće biti zajedničkih napada s Rusima u Siriji

Ruske zračne snage gađaju položaje pobunjenika u Siriji od septembra prošle godine (EPA)

Pentagon je odbio prijedlog Rusije da od naredne sedmice pokrenu zajedničke zračne udare protiv pobunjenika u Siriji, gde su vojne ruske i američke snage vodile odvojene kampanje bombardiranja.

“Mi ne sarađujemo niti koordiniramo sa Rusima u vezi operacija u Siriji”, kazao je mornarički kapetan Jeff Davis, prenosi AFP.

Rusija je ranije predložila koaliciji koju predvode Sjedinjene Američke Države da od 25. maja otpočnu zajedničke zračne napade na sirijske pobunjenike, uključujući borce Fronta Al-Nusra, na koje se ne odnosi prekid vatre, saopćio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u petak.

Takve akcije bi bile koordinirane sa Vladom Sirije, kazao je on na sastanku Ministarstva odbrane, koji je emitiran na državnoj televiziji, dodajući da Moskva zadržava pravo na unilateralne napade.

Washington je konstantno odbijao bilo kakve operacije u koordinaciji sa Vladom Sirije, za razliku od Rusije, koja je počela bombardiranje položaja pobunjenika u septembru prošle godine.

Šojgu je iznio prijedlog Moskve da ovim napadima budu obuhvaćeni konvoji sa naoružanjem, uključujući i one koji stižu u Siriju iz Turske, prenosi Reuters.

Podrška mirovnom procesu

Dok Rusija podržava sirijske vlasti na čelu s predsjednikom Basharom al-Assadom, SAD sa svojim zapadnim i saveznicima iz Zaljeva podržava pobunjenike koji se bore protiv Assada.

Obje strane su protiv Fronta Al-Nusre, koji nije obuhvaćen sporazumom o primirju.

Šojgu je rekao da bi predloženi zajednički zračni napadi podržali mirovni proces koji je u zastoju.

“Vjerujemo da će usvajanje te mjere omogućiti implementaciju mirovnog procesa na cijeloj teritoriji Sirije,” rekao je on.

Šojgu je kazao da je prijedlog usaglašen sa  predstavnicima sirijske vlade i da se o njemu raspravlja sa američkim vojnim ekspertima u Amanu, glavnom gradu Jordana.

Ruski ministar odbrane je dodao: “Mi zadržavamo pravo da od 25. maja jednostrano napadamo jedinice međunarodnih terorističkih grupa i ilegalnih naoružanih grupa koje se nisu pridružile prekidu vatre.”

Izvor: Agencije