Đukanović o Rusiji: CG bira svoju budućnost

Crna Gora je u četvrtak u Briselu potpisala protokol o pristupanju NATO-u (EPA)

Crnogorski premijer Milo Đukanović komentirao je zvanične reakcije Rusije nakon jučerašnjeg potpisivanja protokola o članstvu te države u NATO alijansi.

Kazao je da ne očekuje da će doći do daljeg zaoštravanja odnosa dvije države u odnosu na ono što u kontinuitetu traje već nekoliko mjeseci.

Poručio je da je Rusija važan faktor globalnog mira i stabilnosti, da razumije da su njeni interesi suprotstavljeni interesima alijanse, ali da Crna Gora ima svoje.

“Naše uvjerenje je da Crna Gora ima pravo da bira svoj smjer budućnosti i odabrala ga je. Respektujemo to što drugi, posebno najveći misle o tome, ali na drugoj strani nikome ne pripada pravo da bira put u budućnost Crne Gore osim njenih građana”, kazao je on.

Ruska osuda

Rusija je ranije osudila poziv za članstvo koji je NATO uputio Crnoj Gori i ocijenio da se time povećava rizik od podsticanja geopolitičkih tenzija u Evropi.

“Generalno, naš stav je da je dodano širenje NATO-a negativan proces”, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da taj proces ni na koji način ne doprinosi evropskoj sigurnosti, nego, naprotiv, povećava rizik od dodatnog rasta tenzija na kontinentu, prenosi Srna.

Crna Gora je u četvrtak u Briselu potpisala protokol o pristupanju NATO-u, čija će članica postati nakon što se dovrši postupak ratifikacije u svih dvadeset i osam zemalja članica.

Protokol su potpisali Đukanović i ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica, prenosi Hina.

Crnogorski predstavnici potpisivanjem ovoga protokola moći će sudjelovati na sastancima NATO-a, ali neće imati pravo glasa dok se obavi ratifikacija u svim zemljama članicama.

Historijski dan

“To je historijski dan za Savez, za Crnu Goru i stabilnost zapadnog Balkana. Primanje Crne Gore u NATO potvrđuje da vrata Saveza ostaju otvorena i ovo je novi korak u vrlo uspješnoj politici proširenja koja je pridonijela stabilnosti, miru, sigurnosti, a sada će i Crna Gora biti dio Saveza”, rekao je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da s ovim korakom posao nije dovršen u pogledu reformi te pozvao crnogorske vlasti da nastave s tim procesom.

NATO se od osnutka 1949. godine do sada širio šest puta i narastao s 12 na današnjih 28 članica.

Posljednji krug proširenja bio je 2009. kada su se Savezu priključile Hrvatska i Albanija.

Crna Gora je početkom decembra prošle godine i službeno dobila pozivnicu u NATO, nakon čega su u februaru održani uspješni dvodnevni pristupni razgovori.

Time su formalno završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Savezu te je proces nastavljen prema novom koraku, a to je jučerašnje potpisivanje protokola o pristupanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije