Rusija dobija pokret mladih vojnika

'Vojne aktivnosti' će biti odvojene od školskih, a stupanje u 'Junarmiju' bit će dobrovoljno (Reuters)

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da oživi praksu iz sovjetske ere i pokrene pokret mladih vojnika, “Junarmiju”, u okviru kojeg će školarci učiti da sklapaju puške, prolaze vojne obuke, izučavaju vojnu strategiju i historiju.

Mladi vojnici će se učiti disciplini, odgovornosti i moralnim vrijednostima te razvijati patriotski duh, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Pilot projekat „Junarmija“ krenut će već u nedjelju, 22.maja, u Jaroslavskoj oblasti, ali će u punom obimu početi 1. septembra.

Za mlade „vojnike“ će biti sašivena i uniforma u zavisnosti od toga u kojem rodu vojske služe — pješadiji, mornarici, avijaciji ili desantnim jedinicama, prenosi Tanjug rusku agenciju Sputnjik.

Podrška Putina

Ideja je, kako su naveli u Ministarstvu odbrane, povezana sa povećanjem broja vojno-patriotskih udruženja u zemlji, a ima za cilj da sistematizira patriotske pokrete, kao i da odvoji djecu od ulice.

Ideju o stvaranju “Junarmije“ podržao je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Trenutno se određuju i starosne granice djece koje će primati u “Junarmiju“.

Najvjerovatnije je da će u “armiju mladih“ moći stupiti tinejdžeri od 14 do 18 godina, mada se ranije u javnosti spominjalo da će možda biti i mlađih — od 10 godina pa naviše.

Aktivnosti pokreta mladih vojnika će biti odvojene od školskih, a stupanje u “Junarmiju“ bit će dobrovoljno.

Izvor: Agencije