OSCE za policijsku misiju u Ukrajini tokom izbora

Misija bi mogla da bude raspoređena samo ako se obje strane u potpunosti obavežu na prekid vatre (EPA)

Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) razmatra mogućnost slanja naoružane policijske misije u Ukrajinu tokom izbora u ratom razorenom istočnom dijelu zemlje, ukoliko se sve strane sa tim usaglase, javlja AP.

Generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier rekao je američkoj agenciji da je ta organizacija spremna da pošalje stotine policajaca, potencijalno naoružanih, kako bi osigurali da se glasanje odvija u sigurnoj atmosferi.

“To bi bila policijska operacija pružanja pomoći u održavanju reda i mira u toj oblasti i osiguravanju okruženja, kako bi izbori mogli da budu održani”, precizirao je Zannier.

Istakao je da bi ta misija, čije uspostavljanje traži ukrajinski predsednik Petro Porošenko, mogla da djeluje zajedno sa lokalnim policijskim snagama u Donjecku i Lugansku, kako bi se spriječile kriminalne antivnosti i međunarodnim posmatračima pomoglo da prate glasanje.

Rusija se protiv

Misija bi mogla da bude raspoređena samo ako se obje strane u potpunosti obavežu na prekid vatre, navodi AP.

“To je komplikovan scenario, ali je svakako nešto što možemo da uradimo, ukoliko se svi usaglase”, objasnio je Zannier.

Rusija je, međutim, izrazila protivljenje takvoj misiji, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je to pitanje “vještačkim problemom” i rekao da bi nenaoružani posmatrači OESC-a bili dovoljni na glasanju.

U okviru mirovnog sporazuma, postignutim međunarodnim posredovanjem, Ukrajina mora da održi lokalne izbore u dva istočna regiona, koji su pod kontrolom proruskih snaga.

Sporo se postiže napredak u okončanju dvogodišnjeg sukoba koji je već odnio više od 9.300 života, navodi AP.

Moskva tvrdi da Ukrajina mora da usvoji potreban zakon da bi se glasanje sprovelo, dok Kijev insistira na tome da proruske snage prvo prekinu sva neprijateljska dejstva i povuku oružje, kao i na tome da Ukrajina mora da povrati kontrolu nad granicom sa Rusijom.

Izvor: Agencije