NATO proširuje operacije u Sredozemlju

NATO može imati pomorsku ulogu u misiji Evropske unije u sprječevanju ilegalnih migracija i krijumčerenja (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a dogovorili su na sastanku u Bruxellesu proširenje svoje operacije u Sredozemlju kako bi pomogli u borbi protiv krijumčara koji prebacuju izbjeglice iz sjeverne Afrike u Evropu.

Šefovi diplomatija 28 zemalja članica okupili su se na dvodnevnom sastanku u Bruxellesu na kojem razgovaraju o situaciji na južnim i istočnim granicama Saveza, proširenju aktivnosti u Sredozemlju i pripremama za samit čelnika zemalja članica početkom jula u Varšavi.

“Složili smo se oko toga da Savez može učiniti puno više u Sredozemlju”, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“NATO može imati pomorsku ulogu u misiji Evropske unije Sophia u sprječevanju ilegalnih migracija i krijumčerenja izbjeglica”, rekao je američki državni skretar John Kerry.

“U današnjoj raspravi pokazalo se da postoji suglasnost da NATO može pomoći”, istakao je Kerry i dodao da NATO u toj misiji neće imati borbenu ulogu.

“Sophia”, pomorska misija Evropske unije djeluje u međunarodnim vodama u blizini Libije.

Djelovanje u libijskim vodama

Budući da ne može djelovati u libijskim teritorijalnim vodama bez podrške Vijeća sigurnosti UN-a, a na zahtjev libijske vlade, koja se muči da uspostavi autoritet u zemlji, učinkovitost te misije ograničenog je dometa.

NATO i EU ističu da bi mogli djelovati bliže libijskim obalama ako bi to zatražila libijska vlada koja ima podršku UN-a.

Jedan od težih problema s kojim se suočava ta misija je šta učiniti sa izbjeglicama koji su spašeni u blizini libijske obale, budući da ih ne mogu vratiti zbog haosa koji vlada u Libiji.

Izvor: Agencije