NATO preuzima nebo nad tursko-sirijskom granicom

Zvaničnik NATO-a tvrdi da Italija planira poslati SAMP-T rakete na tursko-sirijsku granicu (Getty Images)

Visoki zvaničnik NATO-a je kazao Daily Sabahu da će na samitu u Varšavi, koji će se održati 8. i 9. jula 2016., biti usvojen veliki paket mjera za pomoć turskoj vojsci na granici sa Sirijom.

On je naveo da NATO planira da poveća svoje prisustvo u regiji kod tursko-sirijske granice, tako što će poslati još više brodova i aviona.

Istakao je da će NATO na tursko-sirijskoj granici uraditi nešto slično kao i što je uradio u Baltiku. Preuzet će nebo iznad tursko –sirijske granice i stalno patrolirati.

Turski grad Kilis je zadnjih nekoliko mjeseci na udaru raketa Islamske države Irak i Levant, a i sam generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nedavno kazao da je situacija na sirijsko-turskoj granici za Alijansu prioritet.

Španski dronovi

Zvaničnik NATO-a tvrdi da Italija planira poslati SAMP-T rakete na tursko-sirijsku granicu. One su zadnja generacija raketa zemlja-zrak. On je potvrdio i da će NATO Turskoj ustupiti i sistem s kojim mogu biti otkriveni protivnički brodovi i avioni.

Također, zvaničnik je naveo da postoji mogućnost da se na tursko-sirijsku granicu pošalje i neka španska oprema, kao što su baterije za rakete i dronovi.

Veliki broj ljudi je ubijen u pograničnom gradu Kilis od januara ove godine. Turske snage su pojačale borbu protiv ISIL-a u Siriji proteklih nekoliko sedmica.

Izvor: Agencije