Deseci povrijeđenih na protestima u Bagdadu

Demonstranti su pokušali ući i u zgradu parlamenta (Reuters)

Prosvjednici su savladali iračke snage sigurnosti i upali u ured iračkog premijera Haidera al-Abadija nakon juriša na Zelenu zonu u Bagdadu, drugog u posljednja tri tjedna.

Prosvjednici su isprva naišli na jak otpor snaga koje čuvaju predsjednički ured, ali je dio njih uspio probiti se unutra, javlja AFP.

Prosvjednici su, kako prenosi AP, jurišali i na zgradu parlamenta, a iračke sigurnosne snage ispalile su suzavac i pucale na njih, teško ranivši više prosvjednika, od kojih je jedan pogođen u glavu.

Deseci ranjenih

Agencija Reuters prenosi informaciju iračke državne televizije da je “do daljnjeg” uveden policijski sat u Bagdadu, nakon što su sigurnosne snage otvorile vatru na prosvjednike.

Svjedoci su naveli da su ranjeni deseci ljudi.

Među prosvjednicima su bile i pristaše šiitskog vjerskog vođe Moqtade al-Sadra i ljudi iz drugih skupina nezadovoljnih zbog neuspjeha Vlade u donošenju reformi u pogledu borbe protiv korupcije i postizanju sigurnijih uvjeta za život Iračana.

Sadr je predvodio masovne prosvjede u znak podrške planiranim promjenama Vlade kojim bi se ključni portfelji predali neovisnim tehnokratima kako bi se iskorijenila korupcija.

Izvor: Agencije