Azijske zemlje kupuju ruske bombardere i tenkove

Rusija je Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci podnijela zahtjev za 16 projekata vezanih za Daleki istok, u vrijednosti osam milijardi dolara.

Na samitu je istaknuto da taj sastanak ne predstavlja rusko okretanje od Zapada ka Istoku, već jačanje ekonomskih veza koje imaju veliki potencijal, javlja reporterka Al Jazeere Step Vaessen.

Indonezija i Vijetnam planiraju podmladiti svoju zračnu flotu. Kupit će ruske borbene avione Suhoj Su.

Tajland će kupiti ruske tenkove, jer su im nakon vojnog udara 2014. godine Sjedinjene Američke Države ograničile prodaju naoružanja. S Rusijom tih problema nema, nema sankcija, naoružanje je jeftinije i pristojnog kvaliteta. 

Indonezijski ministar odbrane Ryamizard Ryacudu je kazao: “Indonezija sa svima ima iste veze. Sa SAD-om, Kinom, Rusijom i Evropskom unijom. Za nas nijedna zemlja nema neki poseban status”.

Za predsjednika Putina, s obzirom na to da mu je pristup američkom i evropskom tržištu zabranjen, tržište Jugoistočne Azije je dobra alternativa. 

Naime, ruska trgovinska razmjena s tim zemljama manja je od jedan posto ukupne razmjene u toj regiji.

Veliki potencijal

Djauhari Oratmangun iz grupe istaknutih osoba ASEAN-a je rekao: “Ako pogledate brojke, trgovinska razmjena Rusije i zemalja ASEAN-a iznosi blizu 20 milijardi dolara. To je čak manje od pojedinačne razmjene između zemalja Jugoistočne Azije. To je potencijal koji se treba razviti. Već vidimo sve više ruskih turista u ovoj regiji”

“Putinov fokus interesiranja dosad je bila većinom Kina, ali sa sankcijama Rusija više nema mnogo toga da ponudi. No, analitičari očekuju da će usporavanje kineske ekonomije otvoriti vrata i zemljama Jugoistočne Azije”, javlja Vaessen.

Biznis je glavna tema samita, ali je politika neizostavan faktor, s obzirom na to da je nekoliko zemlja u konfliktu s Kinom.

Ekonomski istraživač Izuru Kobayashi je rekao: “Rusija daje veliki značaj svom odnosu s Kinom i dosad je bila veoma oprezna pri zauzimanju stava u vezi s problemom zvanim Južno kinesko more. Samit vjerovatno neće promijeniti stajališta”.

Ekonomske veze tek treba početi razvijati, no mladi iz zemalja Jugoistočne Azije već se okreću Rusiji. Ovi indonezijski studenti uče ruski jer su uvjereni da će u budućnosti IT industrija igrati veliku ulogu u ovom dijelu svijeta.

Izvor: Al Jazeera