Za referendum protiv Madura 1,85 miliona potpisa

Maduro je pozvao na generalni štrajk i pobunu ako oporba uspije u namjeri da ga na referendumu ukloni s čelne pozicije (Reuters)

Venecuelanska oporba podnijela je izbornim vlastima 1,85 milijuna potpisa, tražeći referendum za smjenu predsjednika Nicolasa Madura, kojeg okrivljuju za duboku ekonomsku krizu u zemlji.

Izvršni tajnik oporbene MUD Jesus Torrealba naveo je na Twitteru da su organizatori Nacionalnom odboru za izbore predali više od 80 kutija punih peticija za održavanje referenduma.

To je, kako objašnjava AFP, prvi korak u procesu zahtjeva za glasovanje za smjenu nepopularnog socijalističkog predsjednika Venecuele, prenosi Tanjug.

Maduro pozvao na pobunu ako oporba uspije

Maduro je u nedjelju pozvao pristaše da započnu generalni štrajk i “pobunu”, ukoliko oporba uspije u namjeri da ga na referendumu ukloni s čelne pozicije u državi.

Maduro je obećao da će se boriti za svoje radno mjesto na čelu zemlje, u kojoj su nedavno uvedene restrikcije električne energije.

“Ukoliko oligarhija jednog dana učini nešto protiv mene i uspije se useliti u predsjedničku palaču, naređujem vam da proglasite pobunu i trajni generalni štrajk”, poručio je Maduro pristašama okupljenima ispred predsjedničke palače.

Ankete: Dvije trećine građana za odlazak Madura 

On im je rekao da je referendum “opcija, a ne obveza. Jedina obveza su predsjednički izbori, a oni su zakazani za 2018. godinu”.

Najnovije ankete pokazuju da više od dvije trećine građana Venecuele želi da Maduro, koji je na predsjedničkim izborima 2013. osvojio tek nešto više od neophodnog broja glasova za pobjedu, napusti fotelju.

Venecuela, koja ima najveće potvrđene rezerve nafte i nekad je bilježila snažan ekonomski rast, zapala je u ekonomski kaos nakon sunovrata cijene “crnog zlata” i u recesiji je od 2013. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO