Video: Oboren rekord u ronjenju na dah

William Trubridge je oborio rekord koji je sam ranije postavio u ronjenju na dah, zaronivši na dubinu od 122 metra ispod površine mora.

“Samo zaranjanje je bilo izuzetno teško. Imao sam dobar silazak, sve je išlo dobro sa silaskom u dubinu. Ali na dnu, uzeo sam oznaku dubine, pokušao sam je zakačiti za ‘čičak’ na mojoj nozi i iz nekog razloga se oznaka nije htjela zakačiti. Morao sam pokušati nekoliko puta”, kazao je rekorder Trubridge.

William Trubridge je na Bahamima zaronio na dubinu od 122 metra, čime je za metar oborio rekord koji je on sam ranije postavio.

“Postaviti jedan svjetski rekord je izvanredno. To što sada imate nekog ko pokušava da obori taj svjetski rekord će zaista podići ljestvicu još više”, kazala je glasnogovornica događaja Fransesca Koe.

Svjetski rekordi

Trubridgeu je ovo 16. put da postavlja svjetski rekord.

Tokom obaranja rekorda je morao zadržati dah četiri minute i 24 sekunde, a situacija je postala zaista zastrašujuća pri kraju.

“Bio sam malo zabrinut. U jednom trenutku nisam znao koliko duboko se nalazim. Čak nisam ni znao da li ću uspjeti doći do mojih sigurnosnih ronilaca”, rekao je Trubridge.

“Uopće se nisam osjećao dovoljno snažno, ali mi se postepeno, valjda, vratila snaga i uspio sam da se vratim na površinu”, kazao je svjetski rekorder.

Trubridgeu će 3. maja pokušati ponovno oboriti upravo postavljeni svjetski rekord.

“Najdivnija stvar na svijetu je biti ovdje, gledati mog sina kako radi ono u čemu je najbolji”, kazala je njegova majka Linda Trubridge.

Izvor: Al Jazeera i AJ+


Povezane

U Hrvatskoj se još zbrajaju prihodi od ljetnje turističke sezone. U Rijeci nude model kako cijele godine zarađivati od turizma. Po ugledu na brojne zemlje svijeta kojima je turizam važna grana privrede, zalažu se za namjerno potapanje brodova i razvoj ronilačkog turizma. Ali, Hrvatska još čeka na zakon u toj oblasti. Prilog Borisa Gagića.

Filmski režiser Titanika i Avatara, James Cameron, vratio se na površinu Tihog okeana nakon trosatnog istraživanja i snimanja Marijanske brazde, najdubljeg mjesta na planeti. Inače, prvi i jedini put da je neko zaronio u Marijansku brazdu bio je 1960. godine.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO