Calvar: ISIL planira napade u Francuskoj

Francuska je u ovom trenutku najugroženija potencijalnim napadima, smatra Calvar (EPA)

Francuska je na meti grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koja bi mogla provesti napade postavljanjem velikih količina eksploziva na mjesta gdje se okupljaju mase ljudi, rekao je čelnik francuske Opće uprave za unutrašnju sigurnost.

“Znamo da ISIL planira nove napade i Francuska je jasna meta”, rekao je Patrick Calvar, koji je 10. maja govorio pred Odborom za nacionalnu odbranu i oružane snage Nacionalne skupštine.

“Grupa ISIL se nalazi u situaciji koja će ih navesti da pokušaju napasti što je prije moguće i što je jače moguće. Organizacija se susreće sa vojnim poteškoćama na terenu i poželit će provesti diverzije i osvetiti se za udare koalicije”, ocijenio je Calvar.

“Dok su napade u novembru prošle godine počinili bombaši samoubice i ljudi naoružani kalašnjikovima, sada postoji opasnost od novih vrsta napada, kampanja obilježenih velikim količinama eksploziva na mjestima gdje se okuplja velik broj ljudi”, rekao je, samo mjesec dana prije početka evropskog prvenstva u fudbalu u Francuskoj.

Zaključio je da je u ovom trenutku Francuska najugroženija, kako od strane ISIL-a tako i Al-Kaide.

Rizik i od ekstremne desnice

Patrick Calvar ocjenjuje da je Evropa u velikoj opasnosti od ekstremizama koji svugdje bujaju. Njegova služba interesuje se i za ekstremnu desnicu koja samo, kako je rekao, čeka sukob.

“Mislim da će do sukoba doći, i do još jednog ili dva atentata, i do toga će doći. Dakle na nama je da anticipiramo i blokiramo sve te grupe koje bi željele, u bilo kojem trenutku, potaknuti sukobe među zajednicama”, naglasio je francuski čelnik za unutrašnju sigurnost.

Izvor: Agencije