AfD: Zabraniti gradnju džamije u Erfurtu

Njemačka ekstremno desničarska stranka AfD je nedavno usvojila antiislamski politički program (EPA)

Alternativa za Njemačku (AfD) u gradu Erfurtu, pokrajini Thuringen, želi da zabrani gradnju džamije, a zbog toga je planiran i protest, prenosi Spiegel.

Članovi stranke AfD bi trebali predvoditi protest, a najavljeno je da će o gradnji džamije danas biti i govora u parlamentu Thuringena.

“Džamije ne moraju imati minaret. O tome moramo diskutirati”, kazao je član frakcije AfD-a u parlamentu Thuringena Stefan Moller.

Najavljeno je da će na sjednici parlamenta danas prisustvovati i jedan predstavnik PEGIDA-e, što je prvi takav slučaj u Njemačkoj.

“Dugoročno preuzimanje zemlje”

Moller je kazao da se čelnici stranke AfD uskoro planiraju i sastati sa ljudima koji žive u naselju u kojem bi se džamija trebala graditi.

Navedeno je da stranka želi sarađivati sa tim ljudima.

Kako je prenio Suddeutsche Zeitung, Bjorn Hocke, šef frakcije AfD-a u parlamentu Thuringena, je kazao kako je gradnja džamije “dio projekta koji predviđa dugoročno preuzimanje zemlje“.

Njemačka ekstremno desničarska stranka AfD je nedavno usvojila antiislamski politički program, kao dio svog novog manifesta.

Oni su mišljenja da islam ne pripada Njemačkoj, a pozvali su i na zabranu minareta i burki.

Više stotina ljudi uhapšeno je krajem aprila zbog pokušaja da spriječe održavanje nacionalne konvencije AfD-a u Stuttgartu.

AfD je od početka izbjegličke krize bilježio značajan rast popularnosti, ali i uspjeh na izborima.

Izvor: Agencije