Wigemark: BiH za 10 godina u Evropskoj uniji

Evropska unija ne želi uvoziti nestabilnost među svoje članice, rekao je Lars-Gunnar Wigemark (Al Jazeera)

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark izjavio je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista da bi Bosna i Hercegovina za deset godina mogla postati članica EU-a.

Kazao je da ne postoji drugi put za BiH.

“Hrvatska je sada članica, Srbija je na tom putu, isto je i sa Crnom Gorom”, rekao je Wigemark, ističući da prečica za BiH na putu ka EU ne postoji.

Ako BiH želi da pređe u novu fazu pregovora sa EU, kazao je Wigermak, potrebno je da u narednih mjesec-dva ispuni uslove koji su joj postavljeni, nakon čega će Vijeće EU-a zatražiti od Evropske komisije mišljenje o zahtjevu za članstvo.

“Ako proces započne ovog ljeta, onda se analiza može očekivati u sljedećoj godini”, rekao je Wigemark.

Koordinacija nije centralizacija

Govoreći o mehanizmu koordinacije, koji je jedan od uslova pred vlastima BiH, Wigemark je naveo da mehanizam koordinacije ne uzurpira bilo čija ovlaštenja i nadležnosti, niti preuzima ulogu tijela za donošenje odluka parlamenata ili vlada.

“Koordinacija nije centralizacija, nego pronalaženje zajedničkog stava koji će onda biti predstavljen Uniji”, napomenuo je Wigemark.

Doda je da će se u kontekstu analize rješavati i pitanje provođenja odluke Evropskog suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci, te druga važna pitanja.

Ocijenio je važnom ulogu hrvatskih europarlamentaraca te snažnu podršku u institucijama Unije za ostvarenje cilja o članstvu.

Wigemark vjeruje da će tokom predstojećeg slovačkog predsjedavanja EU-om BiH biti prioritet, ističući da to treba iskoristiti.

Izvor: Agencije