U Turskoj uhapšen Gulenov nećak

Akcija policije je u toku, tako da bi broj privedenih mogao biti i veći (Anadolija)

U akciji turske policije u Izmiru protiv organizacije FETO/PDY slobode je lišeno 29 osoba, među kojima i nećak Fetullaha Gulena, vođe te organizacije, prenosi Anadolija.

U okviru policijske akcije istovremeno su izvršeni pretresi na 73 lokacije, a u cilju pronalaska osoba zaduženih za finansijsku stranu organizacije FETO.

U policijskoj akciji slobode je lišen nećak Fetullaha Gulena, Mehmet Mezher Gulen, inače zadužen za obrazovne ustanove pri toj organizaciji u Turskoj.

Pretresi su izvršeni na širem području Izmira, između ostalih, i u jednom studentskom domu u četvrti Bergama te u prostorijama jednog udruženja privrednika.

Akcija policije je u toku, tako da bi broj privedenih mogao biti i veći.

Fetullah Gulen je vođa organizacije FETO/PDY uz koju su u više državnih institucija bile vezane “paralelne strukture” koje su zloupotrebom položaja pokušale izazvati destabilizaciju zemlje i izvršiti državni udar.

Više od 3.000 privedenih

U vezi s tom organizacijom u Turskoj se vodi niz sudskih procesa u kojima su podignute optužnice za prisluškivanja, zloupotrebu položaja i ovlasti, pokušaj državnog udara i druge krivične radnje.

Policijske akcije protiv Gulenove organizacije u Turskoj pokrenute su 2014. godine i do sada je privedeno ukupno 3.146 osumnjičenih osoba. Nalog za hapšenje izdat je za njih 629.

Turske vlasti zatražile su 2. februara od Sjedinjenih Američkih Država ukidanje “zelenog kartona” Fetullahu Gulenu. Njemu je 28. januara 2015. godine po osnovu davanja lažnog iskaza poništen turski pasoš.

Izvor: Agencije