Sporazum o Bliskom istoku i danas izaziva bijes

Navršena je stota godišnjica od kako su Britanac Mark Sykes i Francuz Francois Picot na karti Bliskog istoka iscrtali granice utjecajnih zona dok se Osmansko carstvo raspadalo.

Sukobi u tom regionu od tada do danas gotovo neprestano traju, a kod mnogih Sporazum Sykes-Picot izaziva bijes.

Stoljeće nakon što su Britanci i Francuzi potpisali Sporazum Sykes-Picot, koji je oblikovao ovu regiju, rat na Bliskom istoku i dalje traje.

Petogodišnji rat u Siriji odnio je stotine hiljada života. Milioni ljudi su napustili domove. ISIL je spomenuo Sporazum Sykes-Picot u jednom od svojih promotivnih videa.

Strane sile i dalje interveniraju

’’Sporazumom Sykes- Picot stranim silama data je bezuvjetna mogućnost da se miješaju i interveniraju na Bliskom istoku u korist vlastitih interesa, a na račun lokalnog stanovništva. Ovaj sporazum postao je simbol miješanja u politiku drugih država, rekao je Ali Allawi’’, bivši irački ministar vanjskih poslova.

Mark Sykes i Francois Georges Picot zaključili su sporazum kojim su određene zone utjecaja, čime su izigrana obećanja data Arapima da će imati pravo na samoodređenje.

Sjeverno od linije razgraničenja nalaze se Sirija i Liban, države koje su pripale Francuskoj interesnoj zoni. Južno od te linije Britanci su dobili kontrolu, između ostalog, nad Irakom. Palestina je trebala biti međunarodna teritorija.

Nakon tog sporazuma sklopljeni su i brojni drugi dogovori i mandati.

Moderne granice Bliskog istoka ne podsjećaju baš na one iscrtane sporazumom 1916. godine. Ipak, Sykes- Picot postao je sinonim za miješanje u poslove drugih država i zanemarivanje etničkih i socijalnih razlika.

’’Sporazum Sykes- Picot u kolektivnoj svijesti zabilježen je kao opipljiva manifestacija kolonijalne politike i imperijalističke perfidnosti. S druge strane, taj sporazum nikad nije proveden’’, kazala je Juliette Desplat iz britanskog Nacionalnog arhiva.

Stotinu godina kasnije, na sporazum sklopljen u tajnosti hiljadama kilometara daleko od naroda na čije je živote utjecao i dalje se gleda sa sumnjom i negodovanjem. Upravo taj sporazum mnogi krive za nestabilnost koja i danas potresa ovu regiju.

Izvor: Al Jazeera