Erdogan: Turska će sama savladati ISIL

Raste zabrinutost u zemlji zbog raketnih napada s teritorija koje drži ISIL (Anadolija)

Turska će sama krenuti u suzbijanje napada na grad Kilis, blizu sirijske granice, ako ne dobije pomoć, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dok raste zabrinutost u zemlji zbog raketnih napada s teritorija koje drži grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Savladat ćemo ISIL, sami ćemo riješiti taj problem ako ne dobijemo pomoć u suzbijanju raketnih napada na Kilis”, rekao je Erdogan  u direktnom obraćanju na televiziji.

“Obratili smo se svima radi uspostave sigurnosne zone na južnoj granici, ali niko ne želi poduzeti taj  korak. Ako svijet ne želi podržati odlučnu akciju protiv terorističke organizacije, svijet više neće biti sigurno mjesto”, rekao je.

Kilis je mjesecima izložen čestoj raketnoj paljbi iz područja koje kontrolira ISIL u Siriji, pri čemu je 21 osoba ubijena i više građevina uništeno. Koalicijske snage koje vode Turska i SAD su odgovorile zračnim napadima i ubile više desetaka pripadnika ISIL-a u sjevernoj Siriji.

Narasla je i zabrinutost Ankare oko mogućih pojačanih napada ISIL-a na unutrašnjost teritorija. Policija je izdala upozorenje za  Dan sjećanja na Mustafu Kemala Ataturka, praznik koji se održava u četvrtak, upozorivši da bi vojni objekti mogli biti ključne mete.

Izvor: Agencije