Raketni štit vrijedan 800 miliona dolara operativan u Rumuniji

SAD tvrdi kako se postavljanjem štita želi zaštititi Evropa od Irana te da nije usmjeren protiv Rusije (EPA)

Američki raketni štit u Rumunjskoj, kojemu je svrha zaštititi Europu od prijetnje balističkih projektila, postaje u četvrtak operativan, što je ogorčilo Rusiju koja se protivi postavljanju tuđih vojnih sustava u svojoj nekadašnjoj zoni utjecaja.

Na svečanosti pokretanja štita u bazi koju je svojedobno uspostavio tadašnji SSSR, 180 kilometara jugozapadno od Bukurešta, govorit će, kako je najavljeno, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, a nazočit će američki, rumunjski i dužnosnici NATO-a, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije priopćilo je u srijedu da je američka odluka o postavljanju i aktiviranju raketnog štita u Rumunjskoj pogrešna, da predstavlja kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa i izravno pogađa rusku nacionalnu sigurnost.

Američki dužnosnici kažu da štit, koji je koštao 800 milijuna dolara, ima svrhu zaštititi Europu od prijetnje Irana i da nije usmjeren protiv Rusije.

Rusija ne vjeruje američkim uvjeravanjima

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis izjavio je, nakon sastanka sa Stoltenbergom u Bukureštu, kako Rumunjska želi da NATO “ima stalno pomorsko prisustvo” u Crnom moru i pozvao na jačanje sigurnosti za članice NATO-a na jugu i istoku, granicama s Rusijom i Bliskim istokom.

Stoltenberg je rekao da su reakcije Rusije povodom štita neodgovorne i neopravdane, prenosi Tanjug agencije.

I on tvrdi da sustav nije uperen protiv Rusije.

Unatoč američkim uvjeravanjima, Kremlj smatra kako je pravi cilj proturaketnog štita neutralizirati nuklearni arsenal Moskve dovoljno dugo u slučaju međusobnog rata u kojemu bi SAD prvi izveo napad.

Štit se oslanja na radare koji registriraju lansiranje raketa u svemir.

Aktiviranje štita dolazi u vrijeme dok NATO jača snage u Poljskoj i na Baltiku, poučen iskustvom ruske aneksije Krima iz 2014. godine, čemu Rusija odgovara jačanjem zapadnih i južnih bokova s tri nove divizije.

Izvor: Agencije