Raketni štit vrijedan 800 miliona dolara operativan u Rumuniji

SAD tvrdi kako se postavljanjem štita želi zaštititi Evropa od Irana te da nije usmjeren protiv Rusije (EPA)
SAD tvrdi kako se postavljanjem štita želi zaštititi Evropa od Irana te da nije usmjeren protiv Rusije (EPA)

Američki raketni štit u Rumunjskoj, kojemu je svrha zaštititi Europu od prijetnje balističkih projektila, postaje u četvrtak operativan, što je ogorčilo Rusiju koja se protivi postavljanju tuđih vojnih sustava u svojoj nekadašnjoj zoni utjecaja.

Na svečanosti pokretanja štita u bazi koju je svojedobno uspostavio tadašnji SSSR, 180 kilometara jugozapadno od Bukurešta, govorit će, kako je najavljeno, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, a nazočit će američki, rumunjski i dužnosnici NATO-a, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije priopćilo je u srijedu da je američka odluka o postavljanju i aktiviranju raketnog štita u Rumunjskoj pogrešna, da predstavlja kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa i izravno pogađa rusku nacionalnu sigurnost.

Američki dužnosnici kažu da štit, koji je koštao 800 milijuna dolara, ima svrhu zaštititi Europu od prijetnje Irana i da nije usmjeren protiv Rusije.

Rusija ne vjeruje američkim uvjeravanjima

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis izjavio je, nakon sastanka sa Stoltenbergom u Bukureštu, kako Rumunjska želi da NATO “ima stalno pomorsko prisustvo” u Crnom moru i pozvao na jačanje sigurnosti za članice NATO-a na jugu i istoku, granicama s Rusijom i Bliskim istokom.

Stoltenberg je rekao da su reakcije Rusije povodom štita neodgovorne i neopravdane, prenosi Tanjug agencije.

I on tvrdi da sustav nije uperen protiv Rusije.

Unatoč američkim uvjeravanjima, Kremlj smatra kako je pravi cilj proturaketnog štita neutralizirati nuklearni arsenal Moskve dovoljno dugo u slučaju međusobnog rata u kojemu bi SAD prvi izveo napad.

Štit se oslanja na radare koji registriraju lansiranje raketa u svemir.

Aktiviranje štita dolazi u vrijeme dok NATO jača snage u Poljskoj i na Baltiku, poučen iskustvom ruske aneksije Krima iz 2014. godine, čemu Rusija odgovara jačanjem zapadnih i južnih bokova s tri nove divizije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO