Novi Zeland: Premijer izbačen iz parlamenta

Nakon objavljivanja afere “Dosje Panama”, burno je i na Novom Zelandu. Tamošnji je premijer morao napustiti sjednicu tijekom rasprave u parlamentu.

Premijer Novog Zelanda izbačen je iz parlamenta te zemlje zbog nepoštivanja pravilnika tog tijela.

“Premijer će napustiti sjednicu. Jučer sam ga upozorio. Kada ustanem i pozovem na mir, premijer će biti tretiran kao i svaki drugi član parlamenta”, rekao je predsjednik novozelandskog parlamenta David Carter.

Svemu je prethodila rasprava o ulozi premijera Johna Keya u nekim fondovima s offshore poslovanjem.

Svoju ulogu u tome je pokušao relativizirati, navodeći neke humanitarne organizacije, čija se imena također spominju u objavljenim dokumentima.

“Zašto se premijer ne želi ispričati Greenpeaceu, Amnesty Internationalu i Mojo Mathersu jer ih je pogrešno predstavljao jučer?”, upitao je James Shaw, lider stranke Zelenih.

Izgubio kontrolu

“Gospodine predsjedavajući, nisam pogrešno predstavljao Greenpeace, oni se nalaze u bazi podataka kao korisnici Exodus fonda. Meni se ne sviđa što su tamo, ali jesu. Stoga, kako sam ih to pogrešno predstavio? Mislim da parlamentarac Carter treba učiniti sljedeće – ustati i kazati ‘John, u subotu sam gostovao na televiziji'”, rekao je premijer Key.

“Sramota je kada premijera izbace iz parlamenta, osobu koja bi morala znati ostati hladna”, komentirao je situaciju Andrew Little, lider laburista.

“Pokušao je skrenuti tijek rasprave i izgubio je kontrolu kada je zatraženo da se ispriča”, rekao je James Shaw.

Vlada Novog Zelanda najavila je prošlog mjeseca da će preispitati zakone o stranim fondovima, nakon što je “Dosje Panama” pokazao njihove nedostatke.

Izvor: Al Jazeera i agencije