Brazil: Senat opozvao predsjednicu Rousseff

Senatori se izmjenjivali za govornicom kako bi zapečatili sudbinu nepopularnoj lijevoj čelnici (Reuters)

Senat je u Brazilu u četvrtak izglasao opoziv predsjednice Dilme Rousseff, a nju će na mjestu šefice države zamijeniti potpredsjednik Michel Temer.

Senatori su dali 55 glasova za i 22 protiv.

Tijekom dana njezinu će dužnost preuzeti Temer, kojega Rousseff optužuje za institucionalni državni udar.

Rousseff bi se tijekom dana trebala obratiti javnosti.

Proces opoziva pokrenut je još u prosincu u Donjem domu i Rousseff (68), prva predsjednica Brazila, teško da će biti oslobođena u procesu koji može trajati do šest mjeseci, prenosi Hina.

Većina zastupnika Senata izjavila je ranije u četvrtak da će glasovati za pokretanje postupka protiv predsjednice zbog kršenja zakona o proračunu, čime dolazi kraj 13-godišnjoj vladavini Radničke stranke u najvećoj državi Latinske Amerike.

Maratonska sjednica Parlamenta

Razdoblje vladavine te stranke počelo je 2003. godine s bivšim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom, koji je vodio brazilsku državu u vrijeme društveno-ekonomskog booma 2000-ih godina.

Okupljeni od srijede ujutro na maratonskoj sjednici u Brasiliji, brazilski senatori izmjenjivali su se za govornicom kako bi zapečatili sudbinu nepopularnoj lijevoj čelnici, optuženoj za zamagljivanje javnih financija.

Četrdeset i jedan od 81 zastupnika kazao je u prvim satima u četvrtak da će glasovati za pokretanje procesa protiv predsjednice.

Rousseff je optužena da je manjak u proračunu 2014. godine pokrivala posežući u državne banke kako bi popravila gospodarske rezultate Vlade pred svoj reizbor.

Izvor: Agencije