Microsoft: Nemoguće spriječiti terorizam na internetu

Sigurnosne agencije i pravosuđe pozvani su na odlučnije mjere kako bi se sankcioniralo otvoreno širenje govora mržnje u medijima (Getty Images)
Sigurnosne agencije i pravosuđe pozvani su na odlučnije mjere kako bi se sankcioniralo otvoreno širenje govora mržnje u medijima (Getty Images)

Potpredsjednik Microsofta Steven Crown izjavio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da nema magičnog rješenja koje bi spriječilo teroriste da koriste internet.

Crown, koji je i zamjenik pravnog savjetnika Microsofta, kaže da kompjuterske kompanije, države i nevladine organizacije moraju raditi zajedno kako bi riješili problem korištenja interneta u terorističke svrhe.

“Za internetsku industriju problem terorizma je ogroman. Znamo da ima više desetina hiljada naloga na internetu koji odbijaju ‘umrijeti’. Kako se jedan ugasi, tako se drugi otvara umjesto njega”, rekao je Crown pred najvišim tijelom svjetske organizacije.

On je kazao da je potrebno raditi i na promociji antiterorističkih sadržaja, uz poštovanje privatnosti i slobode govora, prenosi Tanjug.

Zaštita slobode govora

Ovo je prvi put da je jedan predstavnik kompjuterske kompanije govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Samantha Power rekla je da je ključno boriti se protiv ekstremizma, ali da je, također, bitno zaštititi slobodu govora.

Ona je kazala kako je podizanje optužnica bitno u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levnat, ali da se to ne smije zloupotrebljavati kako bi se ušutkali oni koji kritiziraju vlasti na internetu.

“Takvo ponašanje ne sprečava nasilni ekstremizam, nego ga rasplamsava”, dodala je.

Izvor: Agencije


Povezane

Države se brane od hakerskih napada, a građani od vladinih upada u telefone.Kako je internet promijenio poimanje ličnih podataka i je li pravo na privatnost odavno dio prošlosti?Koliko je pojedinac siguran u cyber prostoru?  Vlade i kompanije širom svijeta gube više od 400 miljardi dolara zbog cyber kriminala, dok je industrija cyber sigurnosti najbrža rastuća […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO