Četvrtini biljnog svijeta prijeti izumiranje

Objavljena je prva studija cjelokupnog svjetskog biljnog kraljevstva. Naučnici tvrde da su došli do određenih zabrinjavajućih nalaza. Gotovo četvrtina svjetskog biljnog svijeta u opasnosti je od izumiranja, uglavnom zbog krčenja šuma, poljoprivredne proizvodnje velikih razmjera, urbanizacije, te klimatskih promjena.

Nakon duge i hladne zime, dolazi proljeće. Osim lijepih prizora, to je dio životnog procesa koji je od ključnog značaja za naše postojanje. Gotovo svaki aspekt ljudskog života zavisi od biljaka. One omogućavaju život na zemlji, od hrane i lijekova, do prerađivanja ugljendioksida.

Ali globalno zagrijavanje, rast broja stanovnika i razaranje staništa uništava biljne resurse. Osamdeset naučnika Kraljevske botaničke bašte cijelu godinu je pohranjivalo zalihe u okviru projekta „Svjetsko biljno kraljevstvo.” Otkrili su da je potrebno hitno djelovanje.

“Kada usporedite stanje prije deset i prije pet godina, vidite da je došlo do ogromnih promjena. Na globalnom nivou, šume se pretvaraju u poljoprivredno zemljište, kojeg je čak 10 posto više u posljednjih 10 godina. Postoji razlog za zabrinutost, a nadležni širom svijeta moraju znati koja su područja najvažnija za očuvanje biljne raznolikosti”, kazala je Cathy Willis iz Kraljevske botaničke bašte.

Riznica botanike

Kraljevska botanička bašta je botanički div bez premca. Osnovana je davne 1759. U njoj se čuva više od osam miliona primjeraka, što predstavlja 95 posto svih poznatih biljaka na Zemlji. Među njima su i poznata imena. Tu se nalazi uzorak koji je Charles Darwin koristio u djelu “Porijeklo vrsta”, koje je pokrenulo teoriju evolucije.

“Iz izvještaja sa ekspedicija i dnevnika koji su naučnici vodili vidimo gdje i kada su prikupili određene vrste biljaka ili stabala. Ukoliko je riječ o rijetkim vrstama biljaka, putem satelitskih snimaka možemo otkriti gdje se i u kojim količinama te biljke danas nalaze”, navodi Timothy Utteridge iz Kraljevske botaničke bašte.

„Kao u viktorijanskom dobu, Kraljevska botanička bašta i dalje šalje botaničare u udaljena mjesta širom svijeta da prikupe uzorke. Čak i danas svake godine otkriju se dvije hiljade novih primjeraka biljnog svijeta, što ovu baštu čini jednom od najvećih kolekcija znanja iz botanike”, javlja reporter Al Jazeere Nick Clark.

Autori izvještaja se nadaju da će to znanje natjerati političare da se uozbilje i počnu djelovati.

“Biljke su uvijek zapostavljeni dio biologije. Ljudi ih uzimaju ‘zdravo za gotovo’. Pa ipak, biljke su od ključne važnosti. Potrebno je djelovati na globalnom nivou”, rekla je Cathy Willis.

Izvještaj će se dopunjavati svake godine. On predstavlja vitalni resurs u razumijevanju ključnih elemenata biološke raznolikosti Zemlje, u vrijeme kada klimatske promjene mijenjaju izgled naše planete.

Izvor: Al Jazeera