Sukob stotina izbjeglica u Idomeniju

Grčka policija ispalila suzavac kako bi zaustavila sukobe (EPA)
Grčka policija ispalila suzavac kako bi zaustavila sukobe (EPA)

Najmanje jedna osoba je povrijeđena u sukobima u izbjegličkom kampu kod Idomenija, koji su izbili kada su se pakistanski i afganistanski državljani međusobno počeli gađati kamenjem i drugim predmetima.

Grčka policija je ispalila suzavac kako bi zaustavila sukobe, u kojima je učestvovalo do 300 izbjeglica i migranata, ali niko nije uhapšen, prenio je AP.

Povrijeđena osoba je prevezena u bolnicu, javila je grčka agencija ANA.

Policija je saopćila da nije poznat uzrok sukoba Afganistanaca i Pakistanaca, naoružanih kamenjem, štapovima i metalnim šipkama.

Bezuspješna ubjeđivanja

U kampu je smješteno gotovo 10.000 osoba, koje su spriječene da nastave put ka Evropi nakon zatvaranja balkanskih granica.

Grčki zvaničnici su mjesecima pokušavali uvjeriti izbjeglice i migrante u Idomeniju da se presele u organiziranije kampove, ali bez većih uspjeha.

Gotovo 53.000 izbjeglica i migranata “zaglavljeno” je u Grčkoj, kroz koju je prošlo više od milion osoba od početka 2015. godine, podsjeća AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Blizu deset hiljada izbjeglica i dalje živi u improvizovanom kampu Idomeni u blizini grčko-makedonske granice. U posljednjih mjesec dana napustilo ga je gotovo 2.000 osoba. Smjestili su se u obližnjim kampovima, gdje mogu pokrenuti proceduru traženja azila ili premještaja. Međutim, dio njih se vratio u Idomeni jer kažu da ni uvjeti u drugim kampovima nisu mnogo […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO