Šta čeka Faymannovog nasljednika

U Austriji se za 12 dana održava drugi krug predsjedničkih izbora – na kojem najveće šanse za pobjedu ima kandidat krajnje desnice. Werner Faymann jučer je dao ostavku na dužnost kancelara. Tehnički kancelar Reiner Mitterlehner nije isključio prijevremene izbore, a najavio je i ostajanje pri dosadašnjoj politici prema izbjeglicama. Međutim, smatra da se u odlučivanje o daljnjim koracima moraju uključiti i opozicijske stranke i nevladine organizacije.  

Austrijski kancelar sedmicama se suočavao s pritiskom. Ljevičari su ga optuživali za povlađivanje desnici. Desničarima su njegovi potezi bili previše liberalni. Naposlijetku, Werner Faymann je odlučio da podnese ostavku.

Odlučujući krug

Novinarima je rekao kako je Austriji potreban novi početak – ekonomski i politički. Njegovu odluku o povlačenju s dužnosti slijedi i pad podrške koalicijskim strankama nakon prve runde predsjedničkih izbora.

Kandidat ekstremne desnice Norbert Hoffer dobio je više od trećine ukupnih glasova, dok je Faymannov kandidat dobio povjerenje 11 posto glasača i ispao iz utrke. Odlučujući drugi krug izbora održat će se za 12 dana. Glasači će birati između Hoffera i kandidata Stranke zelenih, Alexandra van der Bellena.

Posljedice Faymanovog odlaska s političke scene odrazit će se i izvan Austrije. Njegova vlada odigrala je ulogu u zatvaranju balkanske rute izbjeglicama na putu prema Zapadnoj Evropi.

Njegov nasljednik morat će povući odlučne poteze vezano za izbjegličku krizu, dok će istovremeno morati graditi mostove s koalicijskim partnerima – koji bi mogli dolaziti i iz ekstremne desnice. 

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Austrijski kancelar Werner Faymann podnio je ostavku. Suočen je s kritikama zbog imigrantske politike, ali i zbog velikog uspjeha radikalne desnice u prvom krugu predsjedničkih izbora. Faymann je ostavku podnio i na mjesto predsjednika stranke. U međuvremenu austrijski predsjednik Fischer imenovao je Reinholda Mitterlehnera za vršioca dužnosti kancelara.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO