Razdor zbog Trumpa šansa za manje stranke

Iako je gotovo izvjesno da će Donald Trump biti republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u studenom, američki konzervativci duboko su podijeljeni kad je riječ o potpori kontroverznom biznismenu.

Druge stranke nadaju se da će zbog tog razdora broj njihovih glasača biti veći nego ikad.

Libertarijanska stranka je treća po snazi u Americi. Činjenica da je Donald Trump najizgledniji republikanski predsjednički kandidat ide u njihovu korist.

“Nakon što je postalo jasno da će Trump biti republikanski kandidat, zanimanje za našu stranku je postalo golemo. U proteklih četiri ili pet dana dobili smo više novih članova nego u proteklih četiri mjeseca. Prvi put će sastanak delegata naše stranke biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Više nema slobodnih soba u obližnjim hotelima. Ljudi žele izglasati kandidata koji će izaći na megdan Donaldu Trumpu i Hillary Clinton”, kaže Wes Benedict, glavni tajnik Libertarijanske stranke.

Konzervativci protiv Trumpa

Iako su fiskalno konzervativni, republikanci preziru stav Libertarijanske stranke o pitanjima kao što su istospolni brakovi ili medicinska marihuana.

Također, ova stranka se nada da republikanci više neće dobivati glasove njihovih članova.

“Republikanska stranka će teško dobiti glasove uvjerenih liberalnih demokrata”, smatra Carla Howell iz Libertarijanske stranke.

Za koga onda da glasuje konzervativni republikanac? Deborah DeMoss Fonseca je glasnogovornica organizacije “Konzervativci protiv Trumpa”.

“Mnogi članovi žele glasovati za kandidata koji će istinski zastupati konzervativne principe, koji će se zalagati za Ameriku”, kaže Fonseca.

U ponedeljak je istekao rok za registraciju kandidata na ključnim predizborima u Texasu. Ipak, Fonseca nije zabrinuta.

‘Elementarna nepogoda’

“Ništa nije isključeno. Uvijek postoje zakonski načini, a imamo i druge opcije. Usporedila bih ovo s elementarnom nepogodom – još ne znamo što nas je snašlo, ali se ne predajemo.”

Republikanski kandidat koji bi se kandidirao kao neovisni kandidat dodatno bi podijelio desnicu i vjerojatno osigurao pobjedu demokrata.

Neki konzervativci čak tvrde da su im stavovi Hillary Clinton o trgovini i vanskoj politici bliži od stavova Donalda Trumpa. 

U tom slučaju, morat će uvjeriti glasače koji se protive i Trumpu i Clinton da glasuju u studenom jer će u protivnom, bez njihovih glasova, ostati i bez Bijele kuće i većine u Kongresu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO